Volledig scherm

Nieuwe getuigen in zaak miljoenenfraude Noorse Broeders

ZUTPHEN -  In de fraudezaak tegen J. van der L. (34) uit Apeldoorn heeft de verdediging gisteren gevraagd 20 getuigen te mogen horen. Het gaat om mensen uit Nederland, Cyprus, Noorwegen en Zwitserland. De Apeldoorner wordt verdacht van het witwassen van in totaal 8 miljoen euro van de internationale stichting Hippo Mundo Charity. Van der L. zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, verduistering van bedragen en oplichting.

Zijn 22-jarige vriendin F.P. uit Zeist zou eveneens betrokken zijn geraakt. Zij wordt onder meer beschuldigd van het witwassen van 1,1 miljoen euro, door deze naar rekeningen in het buitenland over te boeken. Van het verkregen bedrag zou ze een villa hebben aangeschaft, waar inmiddels beslag op is gelegd door het Openbaar Ministerie.

Er zou nooit sprake zijn geweest van zelfverrijking, aldus van der L. In de Telegraaf van vanmorgen

Noorse Broeders
De stichting Hippo Mundo Charity is gelieerd aan de Christelijke Gemeente Nederland (CGN, ook bekend als Noorse Broeders). De Apeldoorner zou lid zijn geweest van deze gemeenschap en bestuurder zijn geweest van een aantal van hun stichtingen. De advocaten van Van der L. én P. wilden bovendien dat er een deskundige op het gebied van geloofsgemeenschappen werd gehoord. De Noorse Broeders zou namelijk een sekte zijn, en Van der L. zou te maken hebben gehad met dreiging en afpersing.

De officier van justitie en de rechtbank vonden het van de meeste getuigen prima dat ze werden gehoord. Een aantal werd afgewezen omdat zij niet genoeg relatie met de zaak zouden hebben. Een onderzoek door een zogenaamde 'sektedeskundige' was volgens de rechtbank vooralsnog niet nodig.

Vervolg
Er is nog geen datum bekend voor inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Van der L. en P. De verwachting is dat het onderzoek naar de fraude nog wel even loopt.