Volledig scherm
De mat' 64. In de volksmond ook wel Apekop genoemd.

Nog één keer zwaaien naar de Apekop

ZWOLLE - Inwoners van Zwolle, en andere belangstellenden, kunnen zondag wel een heel uniek plaatje laten schieten. Treinstel Mat 64, ook wel bekend onder de naam Apekop, zal dan ter hoogte van het Ittersumerpark een korte stop maken.

Zwollenaren Paul Derks en Guus van de Wetering kwamen met het idee om op die manier namens alle Zwolse NS-collega's en Prorailers liefhebbers van de trein afscheid te laten nemen.

Mat 64, soms ook wel Apekop genoemd, heeft vanaf 1964 ook station Zwolle aangedaan. "Ze kwamen vanuit of gingen naar alle richtingen in het land", vertellen Derks en Van de Wetering. "Het meest bekend was hij waarschijnlijk als stoptrein over de Veluwe naar Utrecht."

Aanstaande zondagmiddag komt de trein voor het laatst langs Zwolle voor zijn rit naar het Spoorwegmuseum. "Met 4 treinstellen aan elkaar gekoppeld rijden we vanuit Deventer rond 14.15 uur bij Zwolle Zuid, de stad in." Ter hoogte van het park wordt vervolgens gestopt. Door de achterliggende overweg zal het maar voor korte duur zijn. "Maar er is voldoende tijd om een unieke foto te maken met de Oude IJsselcentrale op de achtergrond, nu het nog kan."