Volledig scherm
Een asbesthoudend koord bovenin een muur in het toekomst biebgebouw. © FransPaalman

Nog meer asbest in bibliotheekpand Zwolle

ZWOLLE - In het toekomstige bibliotheekpand aan de Zeven Alleetjes in Zwolle is nog meer asbest ontdekt. Dat leidt tot vertraging van het werk en extra kosten.

De 100.000 euro die nodig is voor de asbestsanering in tussenwanden wil de gemeente Zwolle uit het huidige budget van 4 miljoen euro halen. Dat meldt wethouder Jan Brink. De 'hele nare vondst' kwam begin februari aan het licht, op het moment dat de sanering van het gebouw zo goed als afgerond was.

De nu aangetroffen asbesthoudende materialen bevinden zich in 19 wanden, verdeeld over vier verdiepingen. Deze wanden zouden gesloopt worden nadat de asbestsanering in het pand grotendeels afgerond was. Niemand hield er rekening mee dat zelfs in deze tussenwandjes asbest zou zitten. Dat blijkt bij meerdere wanden nu dus wel het geval. Bij de aanhechting van muur en plafond zitten asbesthoudende koorden. "Dit hadden we totaal niet verwacht", zegt projectleider Frank Docter van bouwbedrijf Salverda. "Het is onverklaarbaar dat er op deze plekken asbest gebruikt is. Op de meest waanzinnige plekken in dit gebouw wordt asbest gevonden."

De asbestsanering betekent 5 weken extra werk. In hoeverre dit de uiteindelijke oplevering van de nieuwe bibliotheek beïnvloed is nog niet bekend.

Wethouder Brink baalt van deze jongste ontwikkeling in dit hoofdpijndossier. "Je zou er moedeloos van worden." De kelder moet nog gesaneerd worden. Het is niet uit te sluiten dat ook daar nog een asbesttegenvaller wacht.

Vorig jaar werd ontdekt dat het voormalig GGD-pand aan de Zeven Alleetjes tjokvol asbest zit. Daardoor is de verhuizing van de bieb een jaar vertraagd. De boekenuitleen zit tijdelijk in het stadhuis, omdat ze uit haar pand in de Diezerstraat moest vertrekken om plaats te maken voor modegigant Zara. De asbestsanering en alles wat daarmee samenhangt kost de gemeente 4 miljoen euro. De gemeenteraad ging hier afgelopen najaar schoorvoetend mee akkoord. Brink gaf toen al aan dat de mogelijkheid er was dat er nog meer tegenvallers zouden komen. "Op dit moment hebben we de risico's in kaart, maar je weet niet wat je niet weet", sprak hij destijds. Er loopt een onderzoek naar de miljoenenstrop.

Volledig scherm
Het toekomstige pand van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Foto Jordy Boschman
Volledig scherm
Projectleider Frank Docter bij een muur (met kruis) waar asbest in gevonden is. © Frans Paalman
Volledig scherm
Achter deze muur (met het kruis) bevindt zich de extra asbestvondst. Foto Jordy Boschman
Volledig scherm
Het toekomstige pand van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. © Jordy Boschman
Volledig scherm
Er moet nog meer asbest opgeruimd worden aan de Zeven Alleetjes. © Frans Paalman

Live Voetbal

home logo VitesseVIT
EINDE
3-2
Willem IIWIL
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
6-0
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo AZAZ
EINDE
3-0
VVV-VenloVVV
away logo