Volledig scherm
De Weeshuispassage leidt al jaren een zieltogend bestaan. Foto: Archief

Nog niet te hard juichen om ‘open dak’ Weeshuispassage Zwolle

ZWOLLE - De vastgoedeigenaren van de Weeshuispassage zitten nu dan wel op één lijn wat betreft het verwijderen van het dak, maar er kan nog niet al te uitzinnig worden gejuicht. De gemeente Zwolle gaat eerst in gesprek met de eigenaren, onder meer over wie wat gaat betalen. 

„Het ‘dak mag er inderdaad af’”, bevestigt gemeentewoordvoerder Serge Westerdiep. „En het klopt ook dat de bestrating openbaar terrein is en dat wij daar als gemeente over gaan.

Nu de plannen voor de Weeshuispassage concreet zijn, gaan we in gesprek met de pandeigenaren om te bekijken wat nodig is.”

Aanpassingen 
Het is nog niet bekend op wat voor termijn die gesprekken plaatsvinden. Wel is duidelijk wát er besproken moet worden: „Zonder overkapping lijken er inderdaad aanpassingen aan de ondergrond gedaan te moeten worden. Niet alleen aan de bestrating, maar wellicht ook aan de afwatering en riolering. En de verlichting is ook een factor. Vanzelfsprekend zijn de kosten en hoe die te verdelen dan ook een gespreksonderwerp.” 

Om welke bedragen het gaat, kan de gemeentewoordvoerder niet zeggen. „Er moet nog geïnventariseerd worden wat precies nodig en mogelijk is.” Afgelopen week werd bekend dat de vastgoedeigenaren ‘in meerderheid hebben besloten dat het dak eraf gaat’.Op die manier hopen ze de verpauperde en leeggelopen winkelstraat in delen aan te kunnen pakken.

Struikelblokken
Broerenkwartier-inspirator Rhoda van Eeden gaf eerder in deze krant al aan dat ‘de vloer’ een van de struikelblokken bij het verwijderen van het dak is. 

„Die gladde vloer wordt bij regen alleen maar gladder”, zei Van Eeden. „De gemeente Zwolle zal daar iets aan moeten doen en dat gaat geld kosten.” De gemeente Zwolle is verantwoordelijk voor de vloer en zal daarom in gesprek gaan met de vastgoedeigenaren