Volledig scherm
Foto: ANP Bewerking: Charlotte Jansen

Nog steeds zorgen om Zwols station Stadshagen

ZWOLLE - Het nieuwste ontwerp van de halte van het Kamperlijntje in Stadshagen noemen de bewoners van de Havezathenallee 'acceptabel'. De verkeersveiligheid is echter nog steeds een discussiepunt. 

"De aankleding is prima. Wij hebben moeite met de inrichting van het terrein en de ontsluiting van de wijk", zegt Bas Stolte namens zes huishoudens op de kop van de Havezathenallee. "We hopen bijvoorbeeld dat er straks niet te veel licht van het station af komt. En de veiligheid is voor ons het belangrijkste punt."

Zienswijzen
De huishoudens hebben hun wensen en kritiekpunten al meerdere malen bij de gemeente neergelegd. Ook zijn er zienswijzen ingediend. Onder het nieuwe station komt een onderdoorgang voor voetgangers, fietsers en autoverkeer als extra wijkontsluiting voor Stadshagen. De trein tussen Zwolle en Kampen rijdt vanaf het najaar van 2017 op elektriciteit. De Kamperlijn gaat halteren ter plaatse van de nieuwe tunnel in Stadshagen. De toekomstige Belvédèretunnel moet voorzien in verbindingen voor verschillende soorten verkeer.

Onveilig
De bewoners van de Havezathenallee maken zich zorgen om de vele verkeersstromen en diverse typen verkeer die in een beperkte ruimte samen komen, zoals autoverkeer, fietsers, stadsbus, schoolbus en instappende treinreizigers. De buurt is bang dat dit tot onveilige situaties zal leiden. Vooral voor overstekende naar schoolgaande kinderen.

Spreiding
Volgens Stolte hopen de omwonenden nu vooral dat de verkeersveiligheid kan worden verbeterd door betere spreiding van verkeersfuncties. Zo zien zij graag dat een bushalte wordt verplaatst naar de Tippe, het wijkdeel aan de overzijde van het kamperlijntje. Datzelfde geldt voor parkeergelegenheid. Stolte: "Anders wordt het veel te druk aan een zijde van het station. Er zijn hierover ook moties ingediend door de politiek dus wij hebben er vertrouwen in dat de gemeente het heel serieus oppakt. Dat wachten wij nu even af. De hoop op een veilige situatie is er nog steeds."

De gemeente kon in het weekend geen reactie geven.