Volledig scherm
De twee voormalige UWV-gebouwen aan de Christiaan Geurtsweg, de nieuwe noodopvang van Apeldoorn. © Archief

Noodopvang vluchtelingen in Apeldoorn opent de deuren op 22 juni

APELDOORN - Apeldoorn krijgt nog deze maand een nieuwe noodopvang voor vluchtelingen. De opening van de nieuwe locatie aan de Christiaan Geurtsweg is vastgesteld op woensdag 22 juni, ruim drie maanden later dan oorspronkelijk gepland.

De nieuwe Apeldoornse noodopvang biedt plaats aan maximaal zeshonderd vluchtelingen. Zij worden opgevangen in de twee voormalige UWV-kantoorpanden, die de voorbije maanden grondig zijn verbouwd.Die werkzaamheden hebben de nodige voeten in de aarde gehad, waardoor huisvester COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) meerdere malen de opening moest uitstellen.

Maart
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de noodopvang medio maart geopend zou worden, amper twee weken na sluiting van de oude noodopvang aan de Voorwaarts. Daar leefden een kleine vijfhonderd vluchtelingen bijna een half jaar, nadat ze in eerste instantie ook nog een paar weken in de Americahal hadden gewoond.

Verbouwing
De planning 'medio maart' bleek veel te ambitieus. Niet alleen was er nog geen omgevingsvergunning afgegeven, al snel werd duidelijk dat er behoorlijk gesloopt en verbouwd moest worden in de kantoorpanden om die bewoonbaar te kunnen maken. Het realiseren van bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen bracht zo veel werk met zich mee dat ook de tweede opleveringsdatum (1 mei) niet gehaald werd.

Deze maand is het alsnog zo ver. De panden bieden ruimte aan maximaal zeshonderd vluchtelingen, maar hun instroom zal geleidelijk plaatsvinden.

Öpen huis
Apeldoorners die benieuwd zijn naar het resultaat van alle verbouwingen kunnen op zaterdag 18 juni (tussen 12.00 en 15.00 uur) een kijkje nemen tijdens een speciaal 'open huis'.