Volledig scherm
© ANP

Nu ook Kamervragen over politie-foto Apeldoorn

APELDOORN - Nadat de Apeldoornse fractie van D66 al kritische vragen stelde aan de burgemeester, vraagt D66 in de Tweede Kamer nu ook opheldering aan de minister over foto's die agenten maken van personen en hun identiteitsbewijzen.

Aanleiding is dat drie jongemannen in mei 's nachts werden aangehouden in het Apeldoornse uitgaansgebied. Er was een tip gekomen dat zij een mes bij zich hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. Na de controle werd van één van de jongemannen een foto gemaakt terwijl de agent het identiteitsbewijs naast het gezicht van de jongeman hield. De Apeldoorner had geen probleem met de controle, maar voelde zich er ongemakkelijk bij dat na die controle alsnog die foto werd gemaakt. Op straat kreeg hij geen uitleg.

Tot twee keer toe stelde D66 in Apeldoorn hierover vragen aan burgemeester John Berends en ook de politie reageerde. Agenten deden dit uit voorzorg: als later die avond alsnog een incident met een mes was, konden zij als er een signalement van de verdachten was dankzij die foto snel controleren of het toch niet de eerder aangehouden jongemannen waren. De foto is na de dienst door de agent verwijderd, zegt de politie.

Volgens de politie en burgemeester is de privacy niet geschonden en is onder meer dit nodig voor agenten om de openbare orde te handhaven en strafbare feiten op te sporen.

Toch blijft ook de Tweede Kamer-fractie van D66 argwanend, ondanks de eerdere antwoorden van politie en burgemeester. Daarom willen de landelijke politici van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) weten wat hij ervan vindt dat zo foto's worden gemaakt van mensen die in principe niets verkeerd doen.