Volledig scherm
Oceaanfietser Hemmatnia droomt van een nieuwe reis.

Oceaanfietser uit Apeldoorn geeft niet op en haalt fiets terug

APELDOORN - Oceaanfietser Ebrahim Hemmatnia uit Apeldoorn gaat zijn bootfiets terughalen naar Nederland. Het amfibische vaartuig staat in de Braziliaanse kustplaats Natal, nadat zijn wereldreis in juni 2015 abrupt eindigde na een tocht van acht maanden.

Hemmatnia had toen de Atlantische Oceaan over gefietst in zijn amfibische boot. De aandrijving van de bootfiets gebeurde door het Hemmatnia zelf met het rondtrappen van de pedalen. Nadat hij in Brazilië de vier wielen aan de bootfiets had geschroefd, fietste hij 10.000 kilometers door Zuid-Amerika. 

Geld op
In juni 2015 was het geld van de avonturier op. Bovendien had hij een probleem met de Braziliaanse douane. Omdat Hemmatnia niet tijdig de documenten van zijn bootfiets had verlengd, moest hij een boete betalen van 15.000 dollar.

Volgens Hemmatnia is de boete verlaagd naar 7.000 dollar. "Ik wil de kwestie afhandelen met de douane en de bootfiets daarna per container naar Nederland laten vervoeren. Het transport kost ongeveer duizend euro, maar dan staat de bootfiets in elk geval veilig hier. Als de bootfiets in Nederland is kan ik hem laten zien aan kinderen en hem gebruiken voor fondsenwerving."

Het terughalen van de bootfiets betekent niet het definitieve einde van de reis rond de wereld, verzekert Hemmatnia. "In 2018 wil ik mijn wereldreis voortzetten. Eerst moet ik geld verdienen en fondsen werven."