Volledig scherm
Klaus Ross © Klaus Ross Centre

OM onderzoekt 5 verdachte sterfgevallen in kankerkliniek Klaus Ross

BRACHT/APELDOORN - De zaak rond het overlijden van tientallen Nederlanders in een kankerkliniek in Duitsland lijkt kleiner dan gedacht. Justitie concentreert zich op vijf verdachte gevallen, waaronder de Apeldoorner Peter van Ouwendorp (55). De autoriteiten erkennen dat veel Nederlandse slachtoffers betrokken zijn, maar stellen ook dat de meeste patiënten al 'zeer ziek' waren. 

Op woensdag 27 juli ging het mis in de alternatieve kankerkliniek van Ross na het toedienen van glucoseblokkers aan vijf patiënten. In de dagen erna overleden drie van de vijf patiënten.

Ziek
Volgens het Duitse Openbaar Ministerie kwamen de meeste patiënten inderdaad uit Nederland, maar waren ze ook 'zeer, zeer ziek'. Justitie ontkent dat het gaat om zeventig verdachte gevallen en concentreert zich op vijf gevallen. Er is ook geen sprake van het opgraven van lichamen. Verder stelt Justitie dat het ook nog moet blijken of de door natuurgenezer Klaus Ross toegediende glucoseblokkers de dood hebben veroorzaakt. Meer onderzoek is nodig.

Dood door schuld
Het Openbaar Ministerie in Duitsland verwijt de man dood door schuld en toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, maar kan hem wettelijk niet vastzetten omdat er geen sprake lijkt van opzet.

Aangifte
De Inspectie voor de gezondheidszorg in het Duitse Viersen deed aangifte tegen Klaus Ross. Volgens de Inspectie heeft de natuurarts doodzieke patiënten op de verkeerde manier behandeld en daarnaast verzuimd om een dokter te alarmeren toen zij er slecht aan toe waren. De Duitse natuurgenezer had veel patiënten die in de reguliere gezondheidszorg uitbehandeld waren. André Hartel, oprichter van de kliniek, stelt dat de drie patiënten overleden na een fout bij het maken van een infuus.