Volledig scherm
De IJsselcentrale, ook wel Harculo genaamd. Foto Janske Mollen

Omwonenden IJsselcentrale vrezen voor sloopwerkzaamheden

ZWOLLE - Bewoners van Zwolle-Zuid zijn vanavond massaal op de infobijeenkomst afgekomen over de sloop van de IJsselcentrale.

Aanwezige bewoners blijken niet zozeer te treuren om de sloop van de centrale. Wat hen veel meer bezighoudt is de geluidsoverlast en het mogelijk vrij komen van fijnstof bij de sloop van de betonkolos. Ook de aan- en afvoerroute voor de vrachtwagens met afvalmateriaal en de asbestsanering is een punt van zorg.

Bewoners hebben voorts veel vragen over wat met het terrein in de toekomst gaat gebeuren. Dat moet volgens contract met Het Rijk beschikbaar blijven voor grootschalige energieopwekking. Een woordvoerder van Engie verzekerde dat daar nu nog geen vastomlijnde plannen voor zijn.

Sloopvoorbereiding gestart
De sloop is in feite al begonnen met de ontmanteling van bijgebouwen. Daarvoor wordt tot in 2017 de tijd genomen. In diezelfde periode wordt de centrale aan de binnenzijde compleet ontmanteld. In de periode van 2017 tot 2018 volgt dan de sloop van de grotere productiegebouwen en de schoorstenen.