Volledig scherm
© Thinkstock

Onbegrip in Zwolle om opgepot zorggeld

ZWOLLE - Waarom gaat die meevaller van 1,6 miljoen niet linea recta terug de zorg in? „Je moet uitgeven wat nodig is.”

‘Een misselijk foefje om van zorggeld ander geld te maken en naar buiten toe de dikke Bram uit te hangen’, ‘schandalig’ en ‘als er zoveel geld op de plank blijft liggen, is er iets niet in de haak’. Er is onder burgers van Zwolle onbegrip over de wijze waarop het college omgaat met een nieuwe meevaller van 1,6 miljoen op het gebied van de zorg. Dat geld gaat niet rechtstreeks terug naar de zorg, maar verdwijnt als appeltje voor de dorst in de algemene reservepot.

Overdreven
Met de bezuinigingen die er op zorggebied zijn geweest is dat voor velen maar moeilijk te verteren. SP’er Frank Futselaar snapt die emoties wel. „Wij hebben in mei, toen ook al 4,2 miljoen overschoot, al gezegd dat dit terug moet naar de zorg. De voorzichtigheid van de wethouder is aan de ene kant begrijpelijk. Je weet immers niet hoe erg in toekomst nog geld nodig hebt. Maar dit is toch schromelijk overdreven.”

Sandra Dost, zorgspecialist namens de SP, vindt dat zorggeld geoormerkt moet worden. „Het kan niet zo zijn dat dit nu gebruikt wordt om lantaarnpalen aan te schaffen. Huishoudelijke hulp, mantelzorg, maar vooral jeugdzorg heeft nu geld nodig.”

Patrick Rijke (GL) noemt het ‘technisch correct’ dat het geld in de algemeen middelen stroomt. „Dat hebben we in de raad zo afgesproken.” Maar ook hij vindt dat het niet ‘naar straatstenen mag gaan’. „Maar dan moeten we wel weten waar het naar toe moet. Oke, het wringt in de bijstand, in de jeugdzorg en met beschermd wonen, maar we hebben geen signalen dat er echt grote dingen misgaan op zorggebied. De klachten die we horen zijn incidenteel en divers. Mijn oproep aan Zwolle is: laat ons weten waar het echt knelt. Geef de verhalen door, dan kunnen wij er mee aan de slag.”