Volledig scherm
Er wordt regelmatig loeihard geracet op de Blijmarkt in Zwolle. Met alle gevaren van dien voor onbezorgde terrasbezoekers. Foto Frans Paalman

Ondernemers Blijmarkt Zwolle eisen maatregelen tegen wegracers

ZWOLLE - "Levensgevaarlijk", beschrijven ondernemers aan de Blijmarkt de verkeerssituatie.,,Ze racen hier zo hard door de straat dat we regelmatig ons hart vasthouden", zeggen Ton van Riele van Grand-Café Public en Thomas Veltman van café 't Proeflokaal. Ze willen dat de gemeente Zwolle nu eindelijk maatregelen neemt.

En dat is niet voor het eerst. Want in 2012 trokken ze al aan de bel. De straat was net heringericht en hoewel de bocht ter hoogte van Public en museum de Fundatie 'iets scherper' was gemaakt, bleek het toen al 'weinig effectief'.,,We zijn vier jaar verder en er is dus niks veranderd", zegt Van Riele. "Ze rijden nog net zo hard door de straat als toen. En dat terwijl het veel drukker is geworden op de Blijmarkt, mede door alle museumbezoekers die hier oversteken."

Racecircuit
Veltman beaamt dat. "Het is alleen maar erger geworden. En helemaal sinds de drempel tusen de Luttekestraat en de Blijmarkt is weggehaald." Hij schetst het racecircuit. "Dat begint soms al als auto's uit de Van Hattumstraat -bij de Peperbus- komen. Ze geven daar al gas en scheuren zonder problemen de Blijmarkt op."

'Uiterst gevaarlijk'
Veltman is het inmiddels zo beu dat hij een melding heeft gedaan bij het online meldpunt van Veilig Verkeer Nederland. ,,Het is niet de vraag óf, maar wanneer een auto een vol terras binnenrijdt. De gemeente Zwolle pakt onze meldingen niet goed op, maar wij als dagelijkse getuigen, beoordelen de situatie als uiterst gevaarlijk."

Drempel
Veltman, Van Riele en Koen Schuurhuis van De Fundatie pleiten voor verkeersremmende maatregelen. "Het mooiste zou zijn als er geen verkeer meer door kwam, maken we er een mooi plein van", zegt Van Riele. "Maar dat kan niet, want dit is ook een van de toegangswegen tot de binnenstad, onder andere voor alle bewoners", zegt Veltman. "Een drempel lijkt ons het beste. Hoewel die volgens de gemeente voor scheuren in de aanpalende huizen zou zorgen doordat auto's moeten afremmen en weer optrekken."