Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

‘Ondernemersfonds Zwolle dit keer wel kans van slagen’

ZWOLLE - Het is een gevoelig onderwerp, maar toch denkt voorzitter Peter Pels van CityCentrum Zwolle dat het Ondernemersfonds in Zwolle er komt. In het potje moet bijna drie ton komen. „We zitten aan de vrijheid van ondernemers en hun portemonnee, maar het plan is dit keer wel haalbaar”, zegt hij namens de werkgroep ZwolleFonds.

Het plan is om een ondernemersfonds in de Zwolse binnenstad op te zetten. Het ZwolleFonds moet ervoor zorgen, door middel van plannen van en door ondernemers, dat er meer bezoekers naar Zwolle komen, die meer gaan besteden. Die bezoekers kunnen dan weer rekenen op meer ‘beleving’ in de binnenstad.

Versnipperde budgetten
De afgelopen jaren is gebleken dat dat met de huidige versnipperde en geringe budgetten niet lukt. „Neem bijvoorbeeld de sfeerverlichting. Ieder jaar moeten wij weer met de pet rond, slechts een gedeelte van de ondernemers draagt bij aan dergelijke initiatieven terwijl iedereen ervan profiteert.” In 2011 strandde een eerdere poging om een dergelijk fonds op te zetten. „De organisatie is professioneel, er is een breedgedragen werkgroep en het geld gaat niet naar gemeentelijke zaken als het plaatsen van lantaarnpalen.”

De bijdrage voor het ZwolleFonds is niet vrijwillig, als het plan erdoor komt moeten alle ondernemers geld afstaan, of zij er nou achter staan of niet. In totaal gaat om 625 adressen, het instapbedrag is 240 euro en loopt in vijf stappen op naar 895 euro voor grote ondernemingen. Ondernemers met meerdere panden betalen maximaal 1500 euro. Dat betekent dat er jaarlijks 285.000 euro beschikbaar komt. Het fonds moet begin volgend jaar worden opgericht.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
36'
0-0
FeyenoordFEY
away logo