Volledig scherm
Foto Henri van der Beeke

Oplossing voor gedoe om geluid Zwolse festivals

ZWOLLE - De gemeente Zwolle gooit het over een andere boeg wat betreft de geluidsnormen voor evenementen in de stad. Door maatwerk toe te passen hoopt de gemeente zowel festivalbezoekers als omwonenden tevreden te stellen.

Per evenement en locatie wordt besloten welke geluidsnormen passend zijn, kijkend naar de kenmerken van het evenement, de locatie en de bijdrage van het evenement aan het beleid van Zwolle.

Akoestische rapportage
Daarbij wordt van organisatoren verwacht dat zij door middel van een akoestische rapportage duidelijk maken welke geluidsruimte nodig is en waarom. De gemeente kan dan beter meedenken over de locatie. ,,De geluidsnormen bleven een punt van discussie die zelfs tot in de rechtszaal werd voortgezet. Enkel een norm hanteren van 85 db(A) en 95 db(C) houdt geen stand'', zegt wethouder René de Heer.

De algemene geluidsnorm, waar al lange tijd veel om te doen is, gaat van tafel en maakt plaats voor een zogenaamde 'bandbreedte'. Die ligt tussen 70 dB(A) en 85 dB(A) voor gewone muziek en maximaal 95 db (C) voor de bastonen, aan de gevel van woningen.

Rechter
Uitzondering op de regel is de Wijthmenerplas. Daar blijven de bestaande normen gelden, omdat er een uitspraak van de rechter ligt. De gemeente komt tegemoet door het Scaniaterrein aan de Blaloweg als evenementenlocatie beschikbaar te stellen. De gemeente onderzoekt ook of het noordelijke gebied van de gemeente, bij Hessenpoort, geschikt is als festivalterrein.

De discussie over de geluidsnormen van Zwolse festivals kent al veel hoofdstukken. Veel festivalorganisatoren worstelden met de steeds strengere normen. Wildness Festival bijvoorbeeld ging dit jaar niet door vanwege de strenge eisen bij de Wijthmenerplas. Wildness kan volgend jaar eventueel worden gehouden bij de Hessenpoort.