Volledig scherm
© Thinkstock

Opname voor bedreiger met samoerai-zwaard in Zwolle

ZWOLLE - Een man met een samoerai-zwaard in huis die dreigde twee bouwvakkers koud te maken, wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat vonniste de rechtbank in Zwolle dinsdag.

Bouwvakkers moesten in november vorig jaar aan de slag in zijn huis in Holtenbroek. Dat zinde de 37-jarige Preston J. niet. Met een samoerai-zwaard in de hand sommeerde hij eerst één bouwvakker zijn woning te verlaten. Enkele dagen later bedreigde hij dezelfde bouwvakker en een collega. Die belde vervolgens meteen de politie. De rechtbank achtte beide bedreigingen bewezen.

Ook stond J. terecht voor een mishandeling van een leerling van het Deltion College in dezelfde wijk. Volgens de aangever haalde J. uit het niets uit met zijn vuist. De verdachte ontkende de mishandeling, maar de rechters achtten deze toch bewezen.

Uit onderzoek door een psychiater en een psycholoog bleek dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was. Omdat de kans op herhaling groot wordt ingeschat, vroeg de officier van justitie om de man voor de duur van een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis op te nemen. De rechtbank nam die eis over. De advocaat van J. had om vrijspraak gevraagd.