Volledig scherm
Een NAM-installatie. Foto: ANP

'Opruimen, die NAM-vervuiling'

HARDENBERG/ZWOLLE - Op negen locaties in de gemeente Hardenberg is sprake van verontreinigingen bij (voormalige) gas- en injectielocaties van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). "Wij wisten wel dat die locaties er zijn, maar de saneringen die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn onvoldoende", vindt Anne van den Hoek, fractievoorzitter van GroenLinks in de Hardenbergse gemeenteraad.

De verontreiniging is ook geconstateerd op diverse injectie- en gaslocaties in Twente en bij Wanneperveen. Van de ruim dertig locaties waar de NAM nu en in het verleden gebruik heeft gemaakt voor de gaswinning en afvalwaterinjectie, blijkt bij bijna twintig sprake van vervuiling. 

Risico
​Op dit moment worden er risico-onderzoeken uitgevoerd naar NAM-verontreinigingen nabij natuurgebieden Wieden-Weerribben bij Wanneperveen en Voltherbroek bij Ootmarsum. Van den Hoek is niet gerust op de situatie bij Holthone, waar eerder de grond gesaneerd is na een lekkage. "Daar moet het nog een keer gebeuren omdat er veel vervuiling is achtergebleven."

Afvalwater
De NAM herstelt nu de pijpleiding waardoor het afvalwater getransporteerd wordt. "Maar daarmee los je niet het probleem op van de vervuiling die al in de grond en het grondwater zit", stelt Van den Hoek.