Volledig scherm
Een F-35 van de Koninklijke Luchtmacht, maakt een belevingsvlucht op vliegbasis Volkel © Joris van Boven

Oren dicht op de Veluwe: de JSF komt laag over!

NIEUW MILLIGEN - Bewoners van de Veluwe zijn gewaarschuwd: donderdagmiddag komt rond half vier een Joint Strike Fighter zeer laag overvliegen.

De Joint Strike Fighter (ook wel F-35 genoemd) maakt donderdagmiddag een uitgebreide rondvlucht 'langs typisch Nederlandse bezienswaardigheden en de belangrijkste luchtmachtlocaties, laat Defensie weten. Zo doet het nieuwe jachtvliegtuig de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam aan.

Leeuwarden
De JSF stijgt even voor 15.30 uur op vanaf vliegbasis Leeuwarden, waarbij het toestel gevolgd wordt door een meevliegende F-16. ,,Boven alle markante plekken wordt het gevechtstoestel gefotografeerd vanuit de F-16'', aldus Defensie. ,,De vlucht is daarnaast het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met de F-35.''

Het toestel komt over op een hoogte van zo'n 400 meter, maar boven luchtmachtbases kan dit nóg lager zijn. ,,Ook de vliegsnelheid is relatief laag.'' Eén van de Defensie-bases die worden aangedaan is die in Nieuw-Milligen, het Air Operations Control Station (gevechts- en verkeersleiding Defensie). De JSF vliegt daar naar verwachting om 15.38 uur over.

Naar verwachting is de vlucht van de JSF onder meer in Nunspeet, Vierhouten, Elspeet en Uddel goed waar te nemen.

Luchtmachtdagen
Op dit moment zijn er twee F-35's in Nederland, over twee weken vliegen ze weer terug naar Amerika. Bedoeling is dat Nederland 37 toestellen koopt. Wie de JSF donderdag niet kan zien overvliegen, kan op 10 en 11 juni terecht op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden.

Volledig scherm
De route die de Joint Strike Fighter donderdagmiddag aflegt. © Defensie