Volledig scherm
Aanleg van de onzichtbare brug tussen Stationsweg en Potgieterpark. Foto: Frans Paalman

Over water lopen in Zwolle

ZWOLLE - Over water lopen, richting de wolken. Het klinkt als een bijbelverhaal, maar in Zwolle kan het toch echt dit weekend. Tussen de Stationsweg en museum De Fundatie - waarvan de opbouw ook wel 'de wolk' wordt genoemd- ligt een onzichtbare brug. De brug ligt twintig centimeter onder het water waardoor mensen letterlijk het gevoel hebben over water te lopen.

Het is een van de vier bruggen waarmee Zwolse architecten uitpakken, voor de tweede editie van de Architectuur Biënnale aanstaande zaterdag. Donderdag werd een begin gemaakt aan de onzichtbare brug richting de Potgietersingel, een idee van architecten Rob Moritz en Sara van Popta van 19 het Atelier.

Creatie
De laarzen worden aangetrokken, en het rode lint wordt genegeerd. Voor de eerste keer lopen de twee architecten deze zonnige donderdagmiddag over hun creatie. ,,Kicken hè. Zaterdag staan hier ook nog stoeltjes, zodat mensen op het water kunnen zitten", zegt een trotse Moritz. "We wilden iets heel bijzonders doen voor Zwolle. Iedereen verrassen", vult Van Popta hem aan.

De twee noemen de brug een statement. ,,Historisch gezien mag hier geen brug liggen, omdat deze plek in de punt van de vesting ligt. Vandaar dat we de brug 'onzichtbaar' hebben gemaakt. Van veraf zie je mensen over het water lopen, maar de brug zie je niet."

Reuring
Het idee achter de creatie is om de binnenstad van Zwolle te verbinden met de buitenwereld. De onzichtbare houten installatie, die met betonblokken vast zit, blijft een week lang liggen. Moritz: ,,Het is een prachtige wandeling van het station naar de binnenstad, maar ik denk ook weleens: wat een eind. Nu kunnen mensen er rechtsstreeks heen." En voor natte voeten hoeven al die wandelaars niet bang te zijn, aan beide kanten van de brug worden gele kaplaarzen uitgedeeld. ,,Geel ja, dat valt op. Iedereen is dan goed te zien van een afstand."

En hopen de twee stiekem dat hun onzichtbare brug voor zoveel reuring zorgt dat ie echt gebouwd mag worden? Mortiz: "Wat mij betreft blijft de brug er eeuwig liggen."