Volledig scherm
Foto ANP

Parkeerplaatsverbod in Apeldoorn voor beruchte autokraker

APELDOORN - Een notoire auto-inbreker mag de komende drie maanden niet meer op parkeerplaatsen in het buitengebied van Apeldoorn komen. De 55-jarige man uit Arnhem is een gebiedsverbod opgelegd voor drie parkeerplaatsen in de gemeente Apeldoorn. Het is voor het eerst dat op deze manier een gebiedsverbod wordt opgelegd in Oost Nederland.

Herman van Haarlem, teamchef van de politie in Apeldoorn, geeft uitleg over de maatregel. "Voor zover ik weet is dit nog nooit eerder gebeurd, zeker niet in onze regio. Meestal worden autokrakers aangehouden en wordt dat strafrechtelijk afgehandeld, maar op deze manier willen we het via een bestuurlijk traject aanpakken. Met het gebiedsverbod is de man al in overtreding wanneer hij op de parkeerplaatsen gezien wordt en kunnen we hem aanhouden."

Buitengebied
Het verbod wordt opgelegd door de burgemeester van Apeldoorn, John Berends. De 55-jarige man woont niet in Apeldoorn, maar is meerdere keren zonder duidelijk doel op verschillende plekken in het buitengebied van Apeldoorn aangetroffen. In 2016 zijn daar door de politie 12 registraties van gemaakt en ook Staatsbosbeheer ziet de man regelmatig in het buitengebied. Een verklaring daarvoor heeft de Arnhemmer nooit willen gegeven.

Parkeerplaatsen
Op 22 juli is hij echter op heterdaad betrapt en aangehouden voor een autokraak op het Engelanderholt, een parkeerplaats bij begraafplaats Heidehof. De komende drie maanden mag hij niet meer op deze parkeerplaats komen, evenals een parkeerplaats langs de Aardhuisweg en een langs de Hoog Buurloseweg. Dit zijn plekken waar wandelaars hun auto vaak parkeren.