Volledig scherm

Patholoog Isala krijgt berisping van medische tuchtrechter

ZwWOLLE - Een patholoog die tijdelijk in dienst was van ziekenhuis Isala in Zwolle heeft een berisping gekregen van de medische tuchtrechter.

Ze was twee potjes met weefsel van een patiënte met baarmoederkanker kwijt en pakte toen in paniek maar materiaal van een willekeurige andere patiënte om in te zenden voor nader onderzoek. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de klacht ingediend, na melding van het ziekenhuis. De verdenking was ook dat de patholoog de potjes weefsel tegen de richtlijn in zelf had weggegooid, maar dat is volgens de tuchtrechter niet komen vast te staan.

De patholoog werkte op basis van een tijdelijk dienstverband in het Zwolse ziekenhuis. Ze moest door andere specialisten ingezonden 'materiaal' onderzoeken. Zo legde ze ook de weefsels van de betreffende patiënte op de snijplank, stuurde het merendeel in voor nader microscopisch onderzoek en legde drie potjes terzijde, die zouden niet van belang zijn. Toen de behandelend gynaecoloog daar alsnog om vroeg bleken er twee zoek te zijn. De arts lag al onder vuur omdat ze eerder bij andere ziekenhuizen ook meldingen aan de broek had over disfunctioneren. Die hebben tot niets geleid, maar daardoor stond ze wel onder grote druk. Dat vond de het tuchtcollege geen verzachtende omstandigheid. In haar voordeel rekende de tuchtrechter dat de fout geen schadelijke gevolgen heeft gehad voor beide betrokken patiënten. En dat ze haar werk als patholoog wel kan opgeven. Door het verlies aan arbeid kan ze kosten voor herregistratie als patholoog niet opbrengen.