Volledig scherm
Het Pelserbrugje in Zwolle. Foto: Collectief van Zwolse Architecten

Pelserbrugje in Zwolle bij Architectuur Biënnale ingepakt

ZWOLLE - Zwolse architecten laten zaterdag 25 juni tijdens de tweede editie van de Architectuur Biënnale Zwolle zien hoe zij invloed kunnen hebben op de beleving van ruimte.

Daartoe worden eenmalig drie voetgangersbruggen getransformeerd en een onzichtbare brug tussen de Stationsweg en De Fundatie aan de stad toegevoegd.

Ruimtes ontwerpen, plekken zorgvuldig vormgeven, van groot tot klein, dat is het vak van de architect, zegt Herman Reezigt, voorzitter van het Zwolse Architectuur Podium (ZAP). Samen met ontwerpers, Club Cele en vele andere partijen realiseerde het ZAP het biënnale-programma van dit jaar, met als eye-catcher de getransformeerde bruggen. "In dit bruggenproject gaat het om een eenmalige ervaring voor de architectuur geïnteresseerde én de toevallige passant. Vandaag is de ruimte anders, morgen is alles weer als van ouds."

De tweede Architectuur Biënnale borduurt voort op het doel van het eerste festival, het bevorderen van een positief architectuurklimaat in de stad. Nog te vaak wordt gedacht, zegt de ZAP-voorzitter, dat het een klein clubje vakmensen is dat hoge pretenties heeft.

De biënnale is wat hem betreft het ultieme vertrekpunt voor een stadsbrede discussie over de toekomstige ontwerp-opgaven voor de stad. Daartoe wordt op vrijdag 24 juni bij de start van de Biënnale door vakmensen al een aanzet gegeven. "Een van die ontwerp-opgaven is hoe de stad moet omgaan met de klimaatverandering. Feit is dat Zwolle door haar ligging in een complexe rivierdelta kwetsbaar is voor hoog water. We moeten dus nadenken hoe we in de planning van de stad en het ontwerp ons kunnen voorbereiden op zo'n situatie. Dat wordt her en der al gedaan, zoals de geluidswal die ook als waterkering kan dienen aan de rand van Stadshagen."

"Ik weet zeker dat er meer plannen en creativiteit in de stad zijn. We dagen iedereen uit die plannen verder te ontwikkelen en te presenteren op de derde editie van de Biënnale in 2018"

Het biënnale-programma staat bol van de activiteiten. Zo is er in een van de hoogstgelegen appartementen in De Stelling op het Kraanbolwerk de expositie 'De Watertafel' met werk van architecten en theatermakers. Zie voor programma-informatie www.architectuurbiennnalezwolle.nl

Volledig scherm
Zo ziet het Pelserbrugje er ingepakt uit. Foto: Collectief van Zwolse Architecten