Volledig scherm
© Thinkstock

Plastisch chirurg voorwaardelijk geschorst

ZWOLLE - Spanning, paniek en onvoldoende gesteriliseerd operatiemateriaal. Het klinkt als de nachtmerrie van iedere patiënt op een operatietafel, helemaal als zij het bewust meemaakt.

Het overkwam een vrouw die in 2014 na de verwijdering van haar borstprotheses een tweede keer onder het mes moest voor een hersteloperatie. Zij had een nabloeding gekregen. Haar plastisch chirurg uit Zwolle is door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in hoger beroep voor de duur van vier maanden met een proeftijd van twee jaren voorwaardelijk geschorst. De vrouw werd in eerste instantie een jaar lang geschorst, maar ging in hoger beroep.

De arts had bij een patiënt borstprotheses verwijderd, waarna een nabloeding optrad die met een hersteloperatie werd verholpen. De patiënt zegt onder meer getraumatiseerd te zijn doordat zij door de chirurg slechts plaatselijk verdoofd werd, in plaats van onder algehele narcose. Naar inschatting van de anesthesioloog heeft de patiënt anderhalf tot twee liter bloed verloren. Daarnaast heerste er tijdens de operatie een gespannen, paniekerige sfeer, is er gezegd dat er onvoldoende gesteriliseerd operatiemateriaal was en heeft de arts zelf aan het einde gezegd dat het voor haar ook een spannende operatie was. Het tuchtcollege stelde de patiënt in eerste instantie in het gelijk, maar in hoger beroep werd bepaald dat het wel verantwoord was dat de vrouw plaatselijk verdoofd werd. Wel had de chirurg de vrouw moeten informeren over het feit dat zij ook onder gehele narcose geopereerd had kunnen worden.

Het Centraal Tuchtcollege is van mening dat de chirurg ernstig tuchtrechtelijk verwijtbaar is tekortgeschoten in de zorg ten opzichte van de patiënt, maar trekt niet in twijfel dat de plastisch chirurg vakbekwaam is. Tevens heeft de chirurg naar aanleiding van het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg stappen ondernomen om de organisatie op diverse punten structureel te verbeteren.