Volledig scherm
Muurtjes, paaltjes, fietsen en plakkerige boompjes ontsieren nu het gasthuisplein

Plein en wal in Zwolse binnenstad op de schop

ZWOLLE Het Gasthuisplein blijft zoveel mogelijk gastvrij tijdens de grote facelift die vanaf de herfst gaat plaats vinden.

Die belofte doet de gemeente Zwolle nu het plein in het hart van de stad vanaf 1 november een half jaar op de schop gaat. De woningen, winkels, de bios, de café en de restaurants langs het plein blijven bereikbaar voor het publiek. In feestmaand december ligt het werk zelfs tijdelijk even stil.

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen en het weer niet tegenwerkt is het plein vóór Koningsdag 2017 geheel vernieuwd. De huidige bomen (platanen) worden verwijderd en elders herplant, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het plein groener wordt dan ooit. Er komt een inpandige gratis fietsenstalling met openbaar toilet en kluisjes. Daarnaast zijn er plannen om een bijzonder speelelement te plaatsen. Wat dat is, is nog niet duidelijk. Op 1 november begint de aannemer met het trottoir aan de bioscoopzijde. Tegelijkertijd worden de huisaansluitingen voor de riolering, zover nodig, vervangen. Vanaf half januari is de rijbaan aan de beurt, waarbij het verkeer over het bestaande plein geleid wordt. Tenslotte wordt ook het plein zelf opnieuw ingericht.

In datzelfde najaar pakt de gemeente ook de Badhuiswal aan. Er komt onder meer een nieuw wegprofiel met natuurstenen banden en het asfalt maakt plaats voor klinkers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de stenen die vrijkwamen bij de werkzaamheden aan de Minervalaan. Het werk is in december gereed.

De Badhuiswal is een van drie bolwerken die een opknapbeurt krijgen. Vorig jaar is het Van Nahuysplein aangepakt en volgend jaar gaat het Ter Pelkwijkpark op de schop.