Volledig scherm
De Pokémon zijn overal te vinden. © pokemon.com

Pokémon GO, wist je dit al?

ZWOLLE - Tienduizenden Nederlanders zijn in de ban van Pokémon GO, maar wat is het eigenlijk. En beter nog, waar moet je op letten als je begint? Wij zochten het voor je uit.

De nieuwe game waarbij je op zoek gaat naar Pokémon is een wereldwijd succes. Met behulp van de camera op je smartphone zoek je naar de figuurtjes, die op de vreemdste plekken opduiken. Zelfs op het toilet.

De app is een combinatie van een spel en augmented reality. Het onderwerp is het in de jaren 90 ó zo populaire Pokémon. Volgens kenners is de hype een voorproefje van een toekomst waarin dit soort technologie dagelijkse kost is.

1. Blijf voor je kijken
De jacht vraagt natuurlijk veel aandacht. Maar opletten terwijl je door de straten loopt ook. In Nederland zijn al enkele ongelukken gebeurd doordat Pokémon GO-spelers té druk waren met hun mobieltje. „Ga je dus op pad, denk er aan om ook voor je te kijken”, zegt politiewoordvoerder Frank Brouwer. „Speel vooral je spel, maar denk ook aan de veiligheid van andere weggebruikers, en vooral aan die van jezelf”, benadrukt hij.

Zeker wanneer je snel de straat wil oversteken om die ene Pokémon te vangen.

2. Pikachu als eerste Pokémon
Wanneer je het spel begint krijg je de keuze om drie Pokémon te vangen: Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Maar wist je dat Pikachu ook tot de opties behoort? Om de gele muis te vangen moet je, in tegenstelling tot wat je denkt, niet direct een Pokémon vangen. Loop weg van waar je staat. De eerste drie Pokémon zullen je volgen. Maar op den duur houden ze op. En dán verschijnt Pikachu.

3. Een Pokémon vangen kan best lastig zijn
Het vangen van Pokémon is ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig. Je glijdt met je vinger over het scherm om een bal te gooien, raakt het diertje en vangt hem. Maar naarmate je groeit in het spel, kom je ook sterkere Pokémon tegen. Hoe moeilijk je prooi te vangen is, is te zien aan de kleur van de cirkel. Is deze groen, dan kost het weinig moeite. Oranje? Dan kan het diertje wat weerstand bieden en uit je bal springen nadat je hem gegooid hebt.

Is de cirkel rood, dan kan het vangen een ware opgave zijn. Ideaal gezien werp je je bal precies in de cirkel. Het lijkt erop dat, hoe kleiner je de gekleurde cirkel laat worden, des te groter de kans is dat je het dier vangt. Mits je raak gooit, natuurlijk.

4. Ga op zoek naar Pokéstops
Zit je zonder ballen en kan je dus geen Pokémon meer vangen? Ga dan op zoek naar een Pokéstop. De blauwe pilaren zijn makkelijk te vinden op de kaart. Meestal zijn ze gekoppeld aan bezienswaardigheden, zoals een kloktoren of standbeeld. Wanneer je in de buurt van een Pokéstop bent, kan je de cirkel een zwieper geven. Dat wordt beloond met een aantal voorwerpen, waaronder ballen.

5. Niet autorijden, maar langzaam fietsen
Denk je slim te zijn en een stuk te gaan rijden met de auto om je eieren sneller uit te laten komen? Dan kom je bedrogen uit. Het spel houdt via GPS in de gaten waar je bent. Ga je te snel, dan worden je afgelegde meters niet meer geteld. Wat de snelheidslimiet is, is niet duidelijk. Maar langzaam fietsen lijkt nog te werken.

6. Een Gym overnemen is geen eitje
In tegenstelling tot de rest van het spel, speel je bij een Gym echt tegen andere spelers. Niet realtime, maar toch. Om een Gym – een arena waarin Pokémon met elkaar de strijd aangaan – in bezit te krijgen moet je eerst de reputatie van het punt omlaag brengen. Het kan dus gebeuren dat je de eigenaar van de Gym meerdere keren moet verslaan voor je hem in bezit kunt nemen. 

7. 250 Pokémon
Moet je alle Pokémon die je tegen komt vangen? Jazeker! Maar let er wel op dat je Pokémon waar je niets mee doet ook weer wegdoet. Er zit namelijk een maximum aan het aantal Pokémon dat je bij je kunt hebben. Momenteel is dat 250. Het opschonen is vrij eenvoudig. Tik een Pokémon aan en klik op de knop 'transfer'. Hierdoor stuur je je Pokémon weg. Let op: dit is niet ongedaan te maken. Als dank voor het wegsturen ontvang je een 'snoepje' dat gebruikt kan worden om je andere Pokémon sterker te maken.

9. Denk goed na voor je investeert in een Pokémon
Het spel draait erom je Pokémon sterker te maken om zo Gyms over te kunnen nemen. Maar wanneer moet je investeren in een Pokémon, en wanneer kan je hem beter weg doen? Een eenduidig antwoord is daar niet op. Het slimste lijkt om niet direct al je punten weg te geven, maar eerst even te wachten. Geduld is een schone zaak.

10. Spel gesloten, niets gemeten
Sluit je de Pokémon GO app af, dan wordt er vanaf dan niets meer bijgehouden. Het aantal kilometers dat je loopt telt niet op en je telefoon begint niet te trillen als er een Pokémon in de buurt is. Alleen als het scherm van je telefoon aan staat en je je karakter ziet lopen, registreert Pokémon GO wat je doet.