Volledig scherm
© stock.xchng

Pokeraars en kroegeneigenaar Zwolle moeten lappen voor illegaal toernooi

ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft maandag een geldboete van 2000 euro opgelegd aan de voormalige eigenaar van het Zwolse Café Diva’s voor het organiseren van een illegaal pokertoernooi. Vier pokeraars kregen een voorwaardelijke geldboete.

In de nacht van 6 op 7 augustus 2015 deed de politie een inval in het pand aan het Gasthuisplein. Daar werd een ‘ovalen pokertafel’ aangetroffen met daarop een aantal fiches en papiertjes waarom namen stonden van mensen die al dan niet nog geld moesten betalen. Bovendien werd er een zakje wiet aangetroffen.

De straf is conform met de eis van de officier van justitie. Het is een forse boete, geeft deze toe, maar gerechtvaardigd onderbouwt hij: “het zijn deze praktijken waar veel geld mee wordt witgewassen.”

Raadsman Roza van de gedaagde pleitte de straf nog te halveren. De eigenaar was namelijk op vakantie toen het toernooi werd gehouden en zou dan ook ‘geen verantwoordelijkheid, idee of verantwoording’ hebben van het pokertoernooi.

Niet eerste keer
Toch was bekend dat de beklaagde ook al eerder pokertoernooien organiseerde zonder vergunning. Op oudejaarsnacht 2014 kwam het balletje aan het rollen toen de politie reageerde op een melding van een café in de Voorstraat, die óók van de beklaagde was. Een van de pokeraars maakte toen stennis. De beklaagde geeft toe het geen probleem te vinden om pokertoernooitjes te houden, zolang de inzet maar laag is.

“Het was misschien geen verstandige gang van zaken”, geeft de advocaat toe. “Zo’n pokertoernooi is het leuk, maar waar gaat het om? Er wordt gedronken.” Bovendien kampt de voormalige eigenaar met schulden, “liever ziet meneer een taakstraf.”

De rechtbank kwam het pleidooi voor een lagere straf mondjesmaat tegemoet. De hele boete moet betaald worden, maar dat mag in een termijn van tien maanden waarin elke maand tweehonderd euro moet worden betaald.

Vier aangetroffen pokeraars kregen allen een voorwaardelijke geldboete van 500 euro, omdat ze allemaal financieel in de put zitten. Twee pokeraars krijgen een acceptgiro voor 250 euro, de overige twee – een stel met maar één inkomen – dienen honderd euro te betalen.

Een vrijwilliger en vriend van de kroegeigenaar die ‘af en toe een doekje pakte’ en de sleutel van het pand in bewaring had, is vrijgesproken.