Volledig scherm
© anp / fotobewerking

Politie bevestigt: Typhoon werd staande gehouden om huidskleur

ZWOLLE - De Zwolse rapper Typhoon is maandagavond staande gehouden vanwege zijn getinte huidskleur. Dat beweert de rapper op zijn Instagramaccount. De dienstdoende agent gaf volgens Typhoon toe dat hij bevooroordeeld was en dacht dat het drugsgeld zou gaan. ,,Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is.'', schrijft de rapper op Instagram. 

Glenn de Randamie, de echte naam van de rapper, zegt op Instagram dat zijn nieuwe auto niet zou matchen met zijn profiel. Het is niet de eerste keer voor de Zwolse rapper dat hij wordt aangehouden op basis van zijn huidskleur. ,,En dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet", schrijft hij.

Error in de Nederlandse samenleving
De Zwollenaar kiest ervoor om dit te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. ,,Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving. De eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet!"

Ruud Visser, woordvoerder van de politie in Zwolle geeft toe dat de huidskleur van de muzikant de reden was voor het korte onderzoek waarvoor hij langs de weg gezet is. De twee surveillanten hebben te horen gekregen van hun leidinggevende dat zij dat niet hadden mogen doen. Visser zegt dat deze casus uitgebreid binnen de politie besproken zal worden om herhaling te voorkomen. Ook zal mogelijk contact met Typhoon worden gezocht om excuses aan te bieden.

Racisme zit diep
De staandehouding maakt de tongen los op Twitter. De Zwolse rapper krijgt veel bijstand van bekende en minder bekende Twitteraars. Zo schrijft bn'er Tim Hofman: ,,Typhoon heeft succes, koopt mooie auto, wordt staande gehouden door politie: 'bestuurder matched niet met auto.' gadver." Ook politicus en fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver reageert op Facebook op de kwestie. "Als de afgelopen weken één ding laten zien is het dat racisme diep in onze samenleving zit."

Toch is niet iedereen het eens met Hofman, Klaver of Typhoon zelf. Zo schrijft journaliste Nikki Sterkenburg: ,,'Profiel' kan breed begrip zijn. Ook jonge blanke gastjes in dure auto worden wel aangehouden om zelfde verdenking."

  🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL'se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet! #etnischeprofilering #awereness #nederland #racisme #gelijkheid Een foto die is geplaatst door Typhoon (@mctyphoon) op 30 Mei 2016 om 9:13 PDT