Volledig scherm
De clown zou mogelijk gezien zijn bij de McDonald's in Deventer © Leven in Deventer

Politie: horrorclowns zijn "puberaal en vooral heel sneu"

OOST-NEDERLAND - Nederland is in de ban van de horrorclown. Afgelopen dagen joegen verschillende mensen verkleed als clown inwoners van onder andere Almere en Oss de stuipen op het lijf. De politie vindt deze 'loser-clowns' puberaal en vooral heel sneu. ,,Dat moet stoppen, want de impact is groot'', meldt de politie. 

Gino (8) en Riona (10) uit Almere schrokken zich maandag wild toen opeens twee enge clowns voor hun neus stonden. De kinderen speelden in een speeltuintje achter hun huis toen de clowns lachend het plein kwamen opgelopen. ,,De één had groen haar, bloed aan zijn lippen en bloed aan zijn mes. De ander oranje haar en bloed aan zijn zaag'', zei de geschrokken Riona. 

Grap wordt politie-onderzoek
Volgens de politie is dit een onderwerp waar iedereen een verantwoordelijkheid in heeft. ,,Als je weet dat iemand zich zo puberaal en sneu gedraagt, dan spreek je hem of haar toch zeker aan? We weten niet of iedereen zich dat realiseert, maar als er aangifte wordt gedaan kan de ‘grap’ uitmonden in een echt politie-onderzoek met alle mogelijke gevolgen.'' 

McDonald's
Ondanks het bericht van de politie, lijkt het nog niet gedaan te zijn met de Nederlandse horrorclowns. In Deventer zou recentelijk een crimiclown zijn gesignaleerd. Hij zou rondlopen bij de plaatselijke McDonald's. De Facebookpagina Leven in Deventer plaatste foto's en een video van de persoon op Facebook, waar massaal op gereageerd werd. De filiaalmanager van de Deventerse McDonald's weet van niets. ,,Ik heb er niet iets van meegekregen.'' De politie wil hier niet op reageren.

De McDonald's in Nederland heeft vanwege alle ophef rond horrorclowns besloten om de optredens van clown Ronald McDonald tijdelijk te staken. Eerder werd al bekend dat de clowns bij Amerikaanse vestigingen niet meer ingezet worden. Ilja van Alten van CliniClowns constateert dat de horrorclowns schadelijk zijn voor het imago van de clown. ,,Onze clowns zijn zó het tegenpool van die horrorclowns. Ons doel is zó anders. Wij willen kinderen blij maken, een lach op hun gezicht toveren. Geen angst aanjagen, integendeel. De rode neus is daarom ook eigenlijk ons enige masker.'' 

Busje
Ook in Borne werd dinsdagavond opgeschrikt omdat een een busje vol mensen, verkleed als clown, rond zou rijden en anderen de stuipen op het lijf zouden jagen. Dat melden buurtbewoners in de plaats in een WhatsApp-groep.