Volledig scherm
Politie met politiehonden op station © Frans Paalman

Politie houdt man aan in trein in Zwolle

ZWOLLE - Reizigers uit de trein op perron 1 in Zwolle moesten enige tijd in de trein blijven vanwege een politieactie waarbij een man is aangehouden. De politie was al met 15 man aanwezig op station in verband met verscherpte controles na de gebeurtenissen in Brussel. De politie houdt rekening met een verband tussen de aanslagen in Brussel en het incident in de trein naar Utrecht, die vanmiddag op perron 1 van het station in Zwolle een tijd lang heeft stilgestaan. Een passagier van de trein zou zich 'opvallend' gedragen hebben en is daarom uit de trein gehaald en aangehouden.

De politie kwam in actie nadat iemand uit de trein een melding had gedaan over een man die zich vervelend gedroeg in de trein. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Zwolle. Over zijn identiteit is nog niets bekend.

"Vooralsnog is er niets aan de hand, maar we houden rekening met een verband tussen deze gebeurtenis en wat er in Brussel gebeurt", aldus officier van dienst Arjan Snoeijing op het station in Zwolle. "We gaan er momenteel vanuit dat een alerte burger een melding heeft gedaan van een mede-passagier die zich opvallend gedroeg. Die persoon is aangehouden en er is verder geen sprake van een veiligheidsrisico."

Na de aanslagen in Brussel is de controle aangescherpt, ook op de Nederlandse stations waar internationale treinen vertrekken of aankomen. Op het station van Zwolle is extra politie in kogelvrije vesten aanwezig. Ook in Deventer controleert de politie op het station.

'Schrikken' Het is niet bekend wat de aangehouden persoon in de trein gezegd of gedaan heeft. Een andere passagier, die bij de aangehouden man in de coupé zat, heeft niets van het incident meegekregen. "Toen we aankwamen in Zwolle, mochten we de trein niet uit", zegt hij. "De deuren gingen niet open en de politie heeft met honden vervolgens de trein twee keer van boven tot onder doorzocht. Daarna is de man afgevoerd en mochten we allemaal weer naar buiten. Het was best schrikken, want je gedachten gaan direct naar de aanslagen in Brussel."   Kort na de aanhouding kon de trein richting Utrecht weer vertrekken.

We vroegen dinsdag twee reizigers op station Zwolle hoe veilig ze zich voelen:

Luuck Venema (18) uit Deventer
Studeert op Landstede in Zwolle aan een audiovisueel opleiding

"Ja ik voel me wel veilig op de treinstations hier. De politie bewaakt ons goed, en bedenk je wel, in landen zoals Syrië gebeuren dit soort aanslagen elke dag, dus laten we niet te hard van stapel lopen. Oorlog is altijd erg, maar we moeten ons niet bang laten maken. En stilstaan bij landen zoals Syrië."

Danie van Eijnsbergen (25) uit Hasselt.
Studeert in Groningen.

"Ik voel me niet onveilig op stations. Wel ben ik bewuster en alerter geworden en kijk ik wel wat meer achterom, al denk ik niet dat dat echt helpt. Het is een goede zaak dat er meer politie wordt ingezet om de veiligheid te waarborgen. Ik vind het wel een beetje een eng idee dat het nu steeds vaker dichterbij komt, maar ik voel me niet specifiek onveilig op stations.'"

CS Amsterdam
Ook op het Centraal Station in Amsterdam werd een man aangehouden door een arrestatieteam. Dit na berichten dat hij gewapend zou zijn. Volgens de politie staat deze aanhouding los van de aanslagen in Brussel.

Volledig scherm
© Kenneth Stamp
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Nathan Reinds
Volledig scherm
© Frans Paalman
Volledig scherm
Station zwolle, vanmiddag rond 12.45 uur © Frans Paalman