Volledig scherm
De auto heeft zichzelf klem gereden bij paaltjes. Foto: GinoPress

Politie: mogelijke drugscriminelen zorgden voor levensgevaarlijke situatie

ZWOLLE - De achtervolging van een grijze Volkswagen met vier mogelijke drugsdealers woensdag in Zwolle was levensgevaarlijk. Kinderen moesten opzij springen voor de hard rijdende verdachten. Die hebben zelfs een kat doodgereden in hun vlucht. Toch bleef de politie achtervolgen.

Over de Twistvlietbrug en het Twistvlietpad, wat een fietsstraat is. Bij de Oude Wetering in Stadshagen kwam de achtervolging ten einde toen de politieauto de Volkswagen van achteren aantikte.De achtervolging begon in Dieze en ging via de Klooienberglaan in Holtenbroek over de Twistvlietbrug naar Stadshagen, waar de verdachten op de Oude Wetering aangehouden werden.

“Pas op!”
Op de Klooienberglaan zag Elise van Zalk vanaf haar balkon de beigeachtige Golf racen, achtervolgd door een politieauto’s met loeiende sirenes en twee zwarte auto’s. Ook agenten, maar in opvallende auto’s. ,,Twee jongens, van ongeveer 12 jaar oud, fietsten vanuit de Händellaan de Klooienberglaan op. ,,Ze moeten de achtervolging aan hebben horen komen en konden nog maar net opzij springen, met fiets en al de stoep op. Gelukkig zwenkte de Volkswagen Golf ook nog uit anders waren die jongens geraakt. Ik hoorde ze nog ‘pas op’ roepen naar wat mensen verderop die ik niet kon zien. Juist door de sirenes en het toeteren van de politie zijn de kinderen opzij gesprongen, gelukkig maar!”

Achtervolging
Woordvoerder Ruud Visser legt uit: ,,Ja, het was een gevaarlijke situatie. Er werd te hard gereden, dat is altijd gevaarlijk. Maar de achtervolgende agenten en de meldkamer maken op zo’n moment de afweging, stoppen of doorgaan.” Die afweging is altijd moeilijk geeft Visser toe.

Een achtervolgende agent ziet zelf het beste in of de situatie te gevaarlijk wordt of niet, maar als extra vangnet kan de meldkamer in Apeldoorn ingrijpen. Die volgt de auto’s op afstand en staan in direct contact met de agenten in de wagen. Zegt de meldkamer stop, dan is het ook stop.

Waarom dan nu blijven achtervolgen? ,,Omdat als wij afhaken het niet wil zeggen dat zij dan ineens netjes 50 gaan rijden. Ze blijven doorgaan. Hun enige doel is vluchten. Ten koste van alles, middenin een woonwijk, opgejaagd in de auto.”

Aantikken
Een 23-jarige vrouw uit de gemeente Kampen en een 27-jarige man uit Zwolle zijn daarbij meteen aangehouden. Twee van de inzittenden, een 22-jarige man en een 17-jarige jongen uit Zwolle, probeerden te voet te vluchten maar zijn alsnog aangehouden op de Schuilenburgstraat. ,,Je wil als agent natuurlijk wel de verdachten pakken. En dat is gelukt door met de politieauto de Volkswagen van achter aan te tikken. ,,Daar zijn agenten op getraind, ze weten hoe ze dat moeten doen.”