Volledig scherm
© Thinkstock

Politie stuurt verwarde personen door naar Dimence

OVERIJSSEL - Verwarde personen die in Overijssel overlast veroorzaken worden voortaan meteen opgevangen op een spoedlocatie van ggz-instelling Dimence. Zo wordt voorkomen dat de politie onnodig verwarde personen in een cel stopt.

Dimence, actief in Overijssel, begint in oktober met een proef in Almelo; Deventer en Zwolle volgen op 1 januari. De instelling geeft hiermee gehoor aan de wens van de politie, die kondigde onlangs aan dat ze vanaf volgend jaar stopt met de opvang en vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd.

Deze mensen worden nu nog geboeid en afgevoerd naar een arrestantencomplex waar ze in de cel terechtkomen. Het kan dan enige uren duren voordat er wordt besloten welke hulp iemand nodig heeft. Sjef Czyzewski, bestuursvoorzitter van GGZ-instelling Antes en lid van het aanjaagteam verwarde personen, liet weten dat GGZ-instellingen nog helemaal niet klaar zijn voor de opvang van het toenemend aantal verwarde personen.

Prijskaartje
Volgens Jeroen Traas, manager spoedeisende ggz van Dimence, kijkt zijn organisatie samen met de politie naar het oplossen van het probleem.„We vinden allebei dat de politie er is voor de veiligheid en wij voor de hulp aan mensen met psychische problemen. De afspraak die we hebben gemaakt is dat verwarde mensen alleen naar het politiebureau gaan als ze agressief en niet te handelen zijn; fors onder invloed verkeren of een strafbaar feit hebben gepleegd."

Helemaal nieuw is het plan van Dimence niet. Sinds december vorig jaar brengt de politie in bijvoorbeeld Apeldoorn en Zutphen verwarde personen rechtstreeks naar ggz-instelling GGNet. Daar wordt bekeken welke hulp nodig is.