Volledig scherm
De voordeur van de UVBO. © Hanne Koops

Politie wist van angst bij Turken

APELDOORN/DEVENTER - Een poging tot brandstichting bij de Turkse stichting Unie van Betrokken Ouders in Apeldoorn kon zondagnacht niet worden voorkomen. De Apeldoornse politie was wél op de hoogte van de angst daarvoor

Direct na de brandstichting bij de Turkse stichting Gouden Generatie in Deventer, stelde Serhat Özasik (26), secretaris van de Apeldoornse stichting Betrokken Ouders, de politie vorige week van zijn grote ongerustheid op de hoogte. Ook na soortgelijke aanslagen op eveneens aan Gülen gelieerde bewegingen in Eindhoven en Rotterdam. Zondagnacht was het inderdaad raak: op camerabeelden is te zien hoe twee personen bij de deur van het Apeldoornse pand aan de Molenstraat vuur maken en wegrennen.

Bijzondere aandacht
De politie wil niet zeggen of er na het contact dat secretaris Özasik had gezocht maatregelen zijn genomen. „Daar doen we geen uitspraken over”, houdt een woordvoerder zich op de vlakte. De brand bij het Apeldoornse pand heeft zeker bijzondere aandacht van de Apeldoornse burgemeester John Berends. Hij is maandag op zijn vakantieadres over de achtergronden geïnformeerd.

Deventerse Smyrnastraat
In de Smyrnastraat in Deventer worden dinsdag camera’s geplaatst. In die straat werd vrijdagavond een brandbom tegen de gevel gegooid bij de Turkse stichting Gouden Generatie. Dinsdagnacht is extra gepatrouilleerd door de politie.

Deventer bespreekt woensdag met andere gemeenten waar spanningen zijn tussen Turkse groepen welke maatregelen nog meer genomen worden. Dat gebeurt in Den Haag. Apeldoorn is niet bij dat overleg.

Volledig scherm
Het gebouw van de Turkse stichting Gouden Generatie in de Smyrnastraat in Deventer. © Redactie