Volledig scherm
© Thinkstock

Politie: zorgen D66 Apeldoorn over foto-actie niet nodig

APELDOORN - Zorgen over een foto die is gemaakt van een onschuldige jongeman tijdens een politiecontrole in het centrum van Apeldoorn zijn niet nodig. Dat is de kern van de reactie van de politie nadat D66 Apeldoorn zorgen hierover heeft geuit, met name in verband met de privacy. De lokale afdeling van de politieke partij heeft hierover ook opheldering gevraagd bij de burgemeester.

De bewuste foto is volgens de politie al eerder verwijderd. De normale werkwijze is gevolgd, zegt de politie. De jongeman die het betreft en zijn twee vrienden staan niet als verdachte in het politiesysteem.

De Apeldoorner en twee vrienden werden op het Caterplein staande gehouden. Er was een tip dat ze een mes bij zich hadden. Na een politiecontrole bleek dat niet zo te zijn. Daarna maakte een agent een foto van het identiteitsbewijs van de jongeman en zijn gezicht. De vragen die bij hem en D66 leven, zijn waarom deze foto is gemaakt en wat ermee gebeurt.

Het komt er op neer dat de politie bij een dergelijke melding het zekere voor het onzekere moet nemen, blijkt uit uitleg van de politie. Het kan in zo'n geval dat de betrokkenen kort voor de controle het mes van zich afgooien. Hoewel de politie benadrukt niet te willen suggereren dat dit in dit geval is gebeurd.

Bovendien kan er later in de uitgaansnacht alsnog een incident ontstaan waarbij een mes wordt gebruikt. Als de politie dan een signalement van een verdachte krijgt, kan via de foto snel worden bepaald of het dezelfde persoon is. Als er, zoals in dit geval, verder geen incident is, verwijdert de agent de foto weer, aldus de politie.