Volledig scherm
De entree moet prominenter worden. Illustratie gemeente Apeldoorn

Politiek: 27,5 miljoen euro de grens voor stadhuis Apeldoorn

APELDOORN - De renovatie van het stadhuis van Apeldoorn mag echt niet meer dan 27,5 miljoen euro kosten. Dat signaal heeft de gemeenteraad meegegeven aan burgemeester en wethouders. Over een paar weken hakt de politiek definitief de knoop door of deze grote operatie doorgaat.

Vooral bij oppositiepartijen VVD, Lokaal Apeldoorn, SGP en VSP leven er flinke zorgen of dit wel gaat lukken. Zo zijn er twijfels of er genoeg ruimte is om om te gaan met onverwachte extra kosten tijdens de verbouwing.

Zeker de VVD in de persoon van Roel van Swam ziet daarin risico's. De speelruimte die er nu is, vindt hij te klein en zelfs 'volstrekt onverantwoord'.

Verder is het de bedoeling dat het stadhuis geen gas meer nodig heeft voor de verwarming. Maar Van Swam twijfelt heel erg of er dan niet meer moet worden gedaan met isolerend glas.

Lokaal Apeldoorn en SGP zijn vooral voorzichtig doordat in het verleden de gemeente vaker miljoenen extra moest betalen aan grote projecten. Daar brengt de PvdA tegenin dat de gemeente zich daardoor niet moet laten verlammen.

Vanuit de coalitiepartijen is er meer vertrouwen in dat het project niet meer gaat kosten, maar toch willen zij ook dat 27,5 miljoen de grens is. Projectwethouder Johan Kruithof heeft gezegd dat de gemeenteraad hem en zijn collega's daarop mag afrekenen.

Uiteindelijk is er geen partij die de renovatie wil blokkeren, de noodzaak voor deze ingreep is er volgens hen wel.

Verder wordt gekeken of er een betere verbinding kan komen tussen stadhuis en markt door de entree te veranderen.