Volledig scherm
© Frans Paalman

Politiekid Juaquin (10) rekent meteen fietsendief in

ZWOLLE - 'Wilt u van mijn fiets af gaan? Ik ben politiekid!' De 10-jarige Juaquin Dhunny was net beëdigd door de burgemeester van Zwolle toen hij zag hoe een man er met zijn fiets vandoor ging.

Hij stapte op de fietsendief af en toonde de badge die hij net als 'politiekid' had gekregen. De man gaf verbouwereerd de fiets terug. En toen de moeder van Juaquin het verhaal vertelde aan de agenten die nog in de buurt waren en de dief aanwees, kon hij meteen mee naar het bureau.

Trots
Juaquin was woensdagmiddag niet bang toen hij op de man afstapte, vertelt hij stoer. "Ik vond het echt niet leuk dat hij op mijn fiets zat. Het is mijn lievelingsfiets, die ik van mijn opa heb gekregen."

Moeder Cherrique is heel erg trots op haar zoon. "Hij heeft zoveel lef." Gelukkig liep het goed af, verzucht ze. "Want je hebt ook een hoop gekke mensen. Dat zei de wijkagent ook: dat Juaquin dat nog moet leren."

Want na een opleiding van een half jaar is de tiener 'politiekid' in Zwolle. Politiekids is een project om kinderen op een positieve manier bekend te maken met het werk van de politie. Na de eed doorlopen ze een trainingsprogramma en doen ze examen. Maar als Juaquin later groot is, wil hij ook bij de 'echte politie'. Hij kijkt er nu al naar uit: "Nog meer boeven oppakken, bekeuringen uitschrijven en tests doen." Tests doen? "Ja, langs de weg, om te kijken of mensen te hard rijden."

Lievelingsfiets
Juaquin is blij dat hij zijn lievelingsfiets terug heeft. Hij kreeg de zwarte beach cruiser van zijn opa. Opmerkelijk genoeg werd-ie al eens eerder gestolen. "Nu was mijn moeder vergeten 'm op slot te zetten, maar toen was het slot doorgezaagd. Ik ging met m'n oma rondrijden en toen zagen we hem tegen een paal staan."

Wijkagent Alrik van den Berg is vol lof over zijn toekomstige collega: "Ongelooflijk dat-ie zo adrem is om op die man af te stappen."

En Juaquin? Die heeft geluk. Hij is donderdag vrij van school en kan dus lekker de hele dag fietsen.

Volledig scherm
Juaquin met zijn cruiser en z'n badge. © Frans Paalman

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
37'
0-0
FeyenoordFEY
away logo