Volledig scherm
Het kentekenparkeren is ingevoerd in Zwolle. Deze automobilist uit Den Haag had daar geen moeite mee. In zijn woonplaats was dit systeem al eerder ingevoerd. © Frans Paalman

POLL | Kentekenparkeren in Zwolle: positief of negatief?

ZWOLLE - Het kentekenparkeren in Zwolle heeft volgens gebruikers in ieder geval één nadeel: een kaartje kan bij een te vroeg vertrek niet meer doorgegeven worden aan een ander.

Terwijl donkere wolken zich zaterdag rond het middaguur samenpakken boven het centrum van Zwolle, loopt een vrouw bij een kaartjesautomaat op de splitsing Groot Wezenland- Schuurmanstraat nog weer snel terug naar haar auto. "Ik weet wel dat je het kenteken moet invoeren, maar ik was de goede volgorde even vergeten. Vandaar dat ik ben teruggelopen", zegt de Zwolse Kim. Verder heeft ze weinig problemen met het betrekkelijk nieuwe kentekenparken in de stad. "Van de gemeente is het slim. Als ik nog tijd over heb als ik weer wil vertrekken, geef ik het kaartje nu niet meer aan een ander."

Parkeerbelasting
Het kentekenparkeren in Zwolle is een nieuwe manier om parkeerbelasting te innen. Het grote voordeel voor de parkeerder is dat een bonnetje achter de ruit niet meer nodig is. Tot medio 2017 kunnen mensen echter nog gewoon een papieren kaartje achter de voorruit leggen, en hoeft het kenteken nog niet ingevoerd te worden, hoewel er op de 170 vernieuwde Zwolse automaten wel naar wordt gevraagd.

"Deze manier vind ik niet ingewikkelder", vertelt Lisanne van der Horst, die haar auto voor het Thomas a Kempis College heeft geparkeerd. "Ik mag toch het kenteken van mijn eigen auto wel kennen? Het is alleen jammer dat je het kaartje niet meer door kunt geven aan een ander."

Danny van Keken is niet heel gelukkig met het nieuwe systeem: "Eigenlijk slaat het nergens op. Je moet het kenteken altijd goed invoeren. Het is toch super irritant als je het vergeten bent. En je kunt het kaartje niet meer doorgeven, wat soms best wel zonde is."