Volledig scherm
Er staan nu ook poortjes aan de voorkant van het station. Ze gaan gefaseerd 'dicht'. © Frans Paalman

Poortjes station Zwolle in juni 'aan': NS verstrekt 200 passagepassen

ZWOLLE - Het plaatsen van de toegangspoortjes aan de voorzijde van het NS-station gaat nog tot medio mei duren.

Dat zegt NS-woordvoerder Anita Boonstra. Afgelopen maandag begon het werk, zoals treinreizigers al hebben gemerkt. Pas in juni zullen ze de poortjes ook daadwerkelijk moeten gaan gebruiken en is het station afgesloten voor niet-reizigers.

Het werk neemt veel tijd in beslag omdat de poortjes op drie verschillende plekken moeten komen: tussen Smullers en het hoofdgebouw, aan de kant van de Vechtdallijn en aan de kant van de Kamperlijn. Tegelijkertijd moeten er ook een aantal poortjes van concurrent Arriva (die de Vechtdallijn exploiteert) worden ingevoegd. "In juni zijn er eerst een paar pilotdagen. De poortjes worden dan in de praktijk getest. Daarbij is personeel van ons bij, om reizigers indien nodig te kunnen helpen. Gefaseerd worden de poortjes vervolgens in gebruik genomen."

Voor die tijd zullen er ook een stuk of tweehonderd zogenaamde 'passagepassen' worden verstrekt aan omwonenden, bedoeld om de tunnel te kunnen passeren zonder een ov-kaart te hoeven gebruiken. Zowel aan de noord- als de zuidzijde. Zij worden per brief geïnformeerd. "Dat wordt trouwens een pas met een eigen Zwols uiterlijk", zegt Boonstra. "Dat wilde de gemeente Zwolle graag. Hoe die er uit komt te zien weet ik nog niet."

Daarnaast doet NS in april ook nog onderzoek of er aanvullende passagepassen nodig zijn, bijvoorbeeld voor het personeel van het Stadskantoor (Hanzeland).