Volledig scherm
Repetitie van theater Gnaffel tijdens het Zwolse Stadsfestival van vorig jaar. Foto Archief

Poppentheater Gnaffel raakt landelijke subsidie kwijt

ZWOLLE - Het Zwolse theatergezelschap Gnaffel krijgt tot 2020 geen subsidie meer van het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten. Er was bijna vier ton subsidie per jaar aangevraagd.

Met de kwaliteit van Gnaffel is het in orde, oordeelde de adviescommissie die de aanvragen onder de loep neemt. Maar het fonds heeft vanwege de landelijke cultuurbezuinigingen veel minder geld te verdelen. In totaal 84 gezelschappen krijgen subsidie, maar 23 gezelschappen die bij de vorige ronde, in 2013, nog wel geld kregen zijn dit keer afgevallen. Het fonds zegt 'scherpe en moeilijke' keuzes gemaakt te hebben.

Bij Gnaffel is de beslissing als een mokerslag aangekomen. Het theater draaide voor meer dan de helft op deze subsidie. Er werken vijf mensen in vaste dienst, daarnaast zijn tien zzp'ers aan het gezelschap verbonden. Volgens artistiek coördinator Dorret Pinkster is er genoeg geld voor het seizoen 2016-2016 maar hoe het daarna verder moet is volstrekt onduidelijk. ,,We zijn in shock. Dit hebben we niet zien aankomen. Een aantal mensen is nog op vakantie, volgende week gaan we praten over hoe het verder moet. De afgelopen zestien jaar zijn we structureel gesubsieerd door dit fonds. Je ziet nu dat de keuze is gemaakt om meer beginnende gezelschappen te subsidiëren. Dat is op zich begrijpelijk, want ook die verdienen een kans. Maar het gaat wel ten koste van de gevestigde gezelschappen." Gnaffel was al bezig de koers te verleggen om minder afhankelijk te worden van subsidies, zegt Pinkster. "Maar dat heeft tijd nodig."

Ook een aanvraag van Theater Young Ones is afgewezen. Het Zwolse jeugdtheater had ruim 200.000 euro per jaar aangevraagd. In de afgelopen jaren kregen The Young Ones geen subsidie vanuit het fonds. Het eendaagse popfestival Let's Get Lost ving ook bot met een aanvraag van 150.000 euro per editie.

Volledig scherm
© Thinkstock