Volledig scherm
© Powned

PowNed moet betalen voor 'testikelvideo' met vluchteling

AMSTERDAM/APELDOORN - Omroep PowNed moet een schadevergoeding van 2.500 euro betalen voor het uitzenden van een filmpje, waarin een vluchteling bij de Apeldoornse noodopvang praat over problemen met zijn grote testikels. Het gerechtshof oordeelde in hoger beroep dat het filmpje onrechtmatig is en dat PowNed de video niet opnieuw mag uitzenden.

De verslaggeefster en de cameraman maakten zich niet als medewerkers van PowNed bekend toen zij de Syriër benaderden bij de noodopvang in Apeldoorn. Het was voor de man niet duidelijk dat de beelden werden gemaakt om te worden uitgezonden. Tijdens en na de uitzending op 1 oktober kreeg de man veel negatieve reacties, onder meer op internet. Hij werd weggezet als een op seks beluste vluchteling die achter Nederlandse meisjes aan zit.

Hoewel het filmpje werd getoond in het kader van een discussie over de mening van vluchtelingen ten aanzien van vrouwenrechten en seks, oordeelde het gerechtshof dat de video 'geen serieuze rol vervulde in die discussie' en dat het 'enkel diende als humoristisch bedoelde afsluiting van de uitzending'. ,,Daarbij betreft de eigen seksualiteit een intiem onderwerp en heeft de vluchteling niet zelf bewust kunnen kiezen al dan niet mee te werken aan het interview.''

Selectie
Eerder bepaalde de rechter al dat PowNed een schadevergoeding van 2.500 euro moest betalen aan de Syriër. De omroep ging echter in hoger beroep. ,,Wij zijn het grondig oneens met deze uitspraak. Ieder medium selecteert. De rechter behoort zich niet met die selectie te bemoeien. Daarmee raak je de persvrijheid'', stelde de tv-zender eerder.