Volledig scherm
Foto: ANP

Preventieproef met 'big data' van jongeren in Apeldoorn gaat door

APELDOORN - Er is geen aanleiding om de proef 'big data' in Apeldoorn te stoppen.

Er wordt uiterst zorgvuldig omgegaan met de gegevens, jongeren worden op geen enkele manier gestigmatiseerd. Bovendien is de informatie niet te herleiden naar individuen. Dat zeggen burgemeester en wethouders in antwoorden op vragen van D66. De fractie ziet het liefst dat deze proef stopt.

Het gaat volgens de gemeente om informatie over jongeren die al bekend is. Die wordt geanalyseerd. "Er wordt geen nieuwe data verzameld."

Zo wil de gemeente uitzoeken waar acties zinvol zijn om 'ongewenst gedrag' door jongeren te voorkomen in de hoop verbanden te ontdekken. Reden daarvoor is dat de gemeente, politie en andere betrokken organisaties eerder willen weten welke jongeren het risico lopen zich te misdragen. Nu zijn vaak de jeugdgroepen en kernleden daarvan wel bekend, maar eigenlijk zijn de instanties dan al te laat. Zo moeten er uiteindelijk door gebrek aan 'nieuwe aanwas' minder overlast ontstaan.

De preventieve acties spelen zich vooral af op het niveau van buurten en wijken. Volgens de gemeente wordt de informatie niet gebruikt om individuele jongeren in het vizier te krijgen.