Volledig scherm
© Rob Scholten

Prijskaartje te hoog: Studenten wonen in Zwolle geen kerststad

ZWOLLE - Er lag ’n plan om Zwolle dé kerststad van het land te maken, maar het prijskaartje bleek te hoog. Deze winter dus ‘gewoon’ weer naar Düsseldorf.

Zwolle had zich in het rijtje van Düsseldorf en Keulen kunnen scharen als de gemeente en ondernemers meer geld op tafel hadden gelegd. Dit zeggen Eric Broekaart en Marc van Aalst, drijvende krachten achter het IJsbeeldenfestival dat de stad verlaat. Het duo van evenementenbureau Het Organisatieteam legde afgelopen voorjaar een voorstel neer dat Zwolle in één klap tot kerststad van Nederland had moeten bombarderen.

Prijskaartje
Naast een terugkeer van het IJsbeeldenfestival naar het Rodetorenplein, zouden er ijsbanen, een klimwand van ijs, een curlingbaan, allerlei kermisattracties en een kerstmarkt in het centrum komen. Hier hing echter wel een prijskaartje van vijf ton aan, naast de investering in het IJsbeeldenfestival die de ondernemers voor eigen rekening zouden nemen.

Duitse kerstmarkt
Na een gesprek in het stadhuis, deden de ondernemers hun plan in drie sessies uit de doeken aan ondernemers. Tot een maand geleden leek het erop dat Zwolle de Duitse kerststeden achterna zou gaan. Tot Broekaart en Van Aalst het bericht kregen dat de overheid en ondernemers niet zoveel geld bij elkaar konden krijgen. „Voor drie ton was het ook nog mogelijk, maar voor een ton kun je geen groot winterevenement neerzetten. Alleen die ijsbaan kost al 110.000 euro.”

Nadat het plan strandde, besloten Broekaart en Van Aalst het IJsbeeldenfestival te verplaatsen naar Amsterdam, waar het komende winter gehouden wordt naast de ArenA.