Volledig scherm
Leerlingen van Deltion College in Zwolle leren in de praktijk metselen. Foto Frans Paalman

Primeur voor Deltion-leerlingen die Zwolse woningen gaan bouwen

ZWOLLE - Eerstejaars bouwleerlingen van Deltion gaan vier complete dijkwoningen bouwen in Zwolle. Unieke aanpak om nieuwe vakmensen op te leiden.

Leerling-bouwvakkers van Deltion gaan de komende maanden vier dijkwoningen in Frankhuis bouwen. Niet aan het handje van de echte vakmensen, maar zelf aan de slag; van de fundering tot aan de nok.

Fulltime op school
Het is voor het eerst dat aankomend-bouwvakkers die nog fulltime op school zijn op een dergelijke intensieve manier een compleet bouwproject uitvoeren. "Gevolg van het feit dat de bouw weer iets aantrekt en de sector er voor moet gaan zorgen dat er ook op termijn voldoende vakbekwame mensen beschikbaar zijn", aldus projectleider Bennie Gortemaker.

Niet alleen heeft de bouw slechte jaren achter de rug, maar het overgebleven potentieel aan vakmensen is ook nog eens behoorlijk vergrijsd. "De komende jaren zal de vraag naar kennis, ervaring en vaardigheden toenemen", aldus Gortemaker. "Door nu al flink te oefenen en jonge mensen verantwoordelijkheden te geven spelen we daar op in."

Ontwikkelingscombinatie
Gortemaker werkt voor de Bouwcombinatie Stadshagen, waarin de bedrijven Dura Vermeer, BAM en Heijmans samenwerken. Met Deltion en VOF Frankhuis (bestaande uit BPD en de ontwikkelingscombinatie Stadshagen), werd gisteren een convenant ondertekend.

De vier dijkwoningen worden in Frankhuis gebouwd pal naast de Twistvlietbrug. Op de bouwplaats komt ook een lesruimte waar de leerling-bouwvakkers theorieles krijgen over alles wat ze in de praktijk doen. In totaal doet een hele klas van enkele tientallen leerlingen deel aan het project.

  1. Máxima helpt Apeldoornse meesterbinder Miranda: ‘Ik denk dat zij mij begrijpt’
    PREMIUM
    Video

    Máxima helpt Apeldoorn­se meesterbin­der Miranda: ‘Ik denk dat zij mij begrijpt’

    Het verhaal van de Apeldoornse meesterbinder Miranda ter Voorde (44) en haar bedrijf Meesterlijk Geschikt (ze belooft met haar bloemen, planten en bomen ‘een wauw gevoel in elke winkel’) leest als een succesverhaal. Maar nu weet ze het even niet meer. Dus riep zij donderdag op bedrijven-event nlgroeit in Apeldoorn hulp in van koningin Máxima. ,,Ik denk dat zij mij, dat zij ondernemers begrijpt.”

Live Voetbal

home logo Partizan BelgradoPBE
EINDE
2-2
AZAZ
away logo
home logo PSVPSV
EINDE
3-2
Sporting CPSPO
away logo