Volledig scherm
Leerlingen van Deltion College in Zwolle leren in de praktijk metselen. Foto Frans Paalman

Primeur voor Deltion-leerlingen die Zwolse woningen gaan bouwen

ZWOLLE - Eerstejaars bouwleerlingen van Deltion gaan vier complete dijkwoningen bouwen in Zwolle. Unieke aanpak om nieuwe vakmensen op te leiden.

Leerling-bouwvakkers van Deltion gaan de komende maanden vier dijkwoningen in Frankhuis bouwen. Niet aan het handje van de echte vakmensen, maar zelf aan de slag; van de fundering tot aan de nok.

Fulltime op school
Het is voor het eerst dat aankomend-bouwvakkers die nog fulltime op school zijn op een dergelijke intensieve manier een compleet bouwproject uitvoeren. "Gevolg van het feit dat de bouw weer iets aantrekt en de sector er voor moet gaan zorgen dat er ook op termijn voldoende vakbekwame mensen beschikbaar zijn", aldus projectleider Bennie Gortemaker.

Niet alleen heeft de bouw slechte jaren achter de rug, maar het overgebleven potentieel aan vakmensen is ook nog eens behoorlijk vergrijsd. "De komende jaren zal de vraag naar kennis, ervaring en vaardigheden toenemen", aldus Gortemaker. "Door nu al flink te oefenen en jonge mensen verantwoordelijkheden te geven spelen we daar op in."

Ontwikkelingscombinatie
Gortemaker werkt voor de Bouwcombinatie Stadshagen, waarin de bedrijven Dura Vermeer, BAM en Heijmans samenwerken. Met Deltion en VOF Frankhuis (bestaande uit BPD en de ontwikkelingscombinatie Stadshagen), werd gisteren een convenant ondertekend.

De vier dijkwoningen worden in Frankhuis gebouwd pal naast de Twistvlietbrug. Op de bouwplaats komt ook een lesruimte waar de leerling-bouwvakkers theorieles krijgen over alles wat ze in de praktijk doen. In totaal doet een hele klas van enkele tientallen leerlingen deel aan het project.