Volledig scherm
De voorstraat in Zwolle is een echte stapstraat waar politie vaak surveilleert. De kroegeigenaren mogen hun cafés voortaan de hele nacht openhouden. © Freddy Schinkel

Proef met vrije sluittijden horeca Zwolle gaat door

ZWOLLE - Stappen in Zwolle kan binnenkort tot het ochtendgloren. De Zwolse gemeenteraad heeft vanavond besloten de sluitingstijden van de horeca voor minimaal een jaar vrij te geven.

Randvoorwaarden
De kroegbaas mag zelf gaan bepalen hoe laat hij zijn gasten de deur wijst. Enige randvoorwaarden zijn dat er tussen vier uur 's nachts en acht uur 's ochtends geen nieuwe gasten binnen mogen komen en er moet vanaf drie uur een portier aan de deur staan. Over een halfjaar komt er een tussentijdse evaluatie, na een jaar wordt duidelijk of Zwolle sluittijden voorgoed over laat aan de markt.

Overlast
De Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ) sombert. Zij vreest meer overlast nu de verplichte sluittijden verdwijnen. Alleen ChristenUnie en CDA vindt ze aan haar zijde. De overige acht politieke partijen steunen het voorstel van D66 en VVD. Zij verwachten juist dat de overlast op straat minder wordt, omdat kroegen niet meer allemaal gelijktijdig sluiten.

De afgelopen weken probeerde de bewonersclub met een alternatief plan de politiek nog te bewegen af te zien van het D66/VVD-idee. BBZ riep op vast te houden aan de uiterlijke sluitingstijd van vijf uur voor Zwolse kroegen.

Politiek
De liberale partijen zijn al jaren bezig een politieke meerderheid te vinden voor hun plan. Die is er nu voor het eerst gekomen.