Volledig scherm
Gaten in het wegdek. © Cees Baars

Protest groeit tegen Apeldoorns wegenplan

APELDOORN - Acht actiecomités hebben zich inmiddels gevormd tegen het voorstel van ingenieursbureau Royal Haskoning voor de ontsluiting van de wijk Zuidbroek via twee voordeuren. De acht collectieven willen zich donderdag 22 september doen gelden tijdens de hoorzitting in het stadhuis.

Ook bewoners van de Sluisoordlaan mengen zich in de discussie. „De wethouder wil hier straks 8.200 voertuigen per dag door de straat laten rijden,” zegt José Simons. „In de Sluisoordlaan zijn we ongerust. Dit is één van de voordeuren in het plan van Royal Haskoning. Voor andere straten geldt dat 3.000 al het maximum is. Het vele verkeer in de Calypsostraat en de Operettestraat zijn de reden dat Royal Haskoning nu met een voorstel komt. Daar passeren nog geen 4.000 voertuigen, maar dat ervaren de bewoners als te veel. Waarom mogen er bij ons dan twee keer zo veel auto’s rijden?”

Volgens Goossen Luiting van de ‘Actiegroep Ander Verkeersplan’, heeft de gemeente beloofd dat de busbaan alleen voor de bus zou blijven. „Als het plan van wethouder Kruithof doorgaat komen er straks 7.000 voertuigen per dag door de busbaan. Dit kan echt niet. ”

Verkeer
Niks doen is de beste optie, zeggen zowel Luiting als Simons. „Het verkeer en de pijn spreiden. Niet alles langs één voordeur sturen. O ja, de Bovenkruier open zetten voor verkeer, dan heb je een extra straat.”