Volledig scherm
© Marco de Swart

Provinciale Kleindieren Show in Zwolle afgelast uit angst voor 'konijnenvirus' RHD 2

ZWOLLE - De Provinciale Kleindieren Show in de Zwolse ZBC-hal van dit jaar is afgelast. Dat heeft de stichting achter het evenement vandaag besloten na verschillende afmeldingen van fokkers die vrezen voor besmetting van hun konijnen met het RHD 2-virus.

De Kleindieren Show stond gepland op 2 en 3 december en dat zou de veertiende keer zijn dat het evenement, waar sinds 2013 ook de Provinciale Bondsshow Overijssel onder valt, plaats zou vinden.

Fokkers
"Het is weliswaar nog geen december, maar we merken nu al dat veel fokkers afzien van deelname aan de show", vertelt Harm Wiessenberg, secretaris van de stichting achter de Kleindieren Show. "Van de meer dan duizend kleindieren die we verwachtten zouden er nu nog maar vierhonderd komen en dat is niet rendabel. Een groot deel van de fokkers helpt bovendien als vrijwilliger mee aan de op- en afbouw van het evenement en zonder die mankracht kan de show gewoonweg niet doorgaan."

Vogelgriep
Het dodelijke en besmettelijke RHD 2-virus is onlangs opgerukt in de kleindierenwereld. Het virus kan via schoeisel, kleding of andere konijnen worden doorgegeven of in groente uit de moestuin zitten. RHD 2 kan alleen behandeld worden door konijnen preventief in te laten enten. Het is niet de eerste keer dat het Zwolse kleindierenevenement niet door kan gaan door een virus: in 2014 werd de show door vogelgriep afgelast.

Droevig
"Het is droevig, maar na veel wikken en wegen hebben we toch besloten om het ook dit jaar niet door te laten gaan", vertelt Wiessenberg. "We werken namelijk veel samen met Landstede, die onder meer posters en reclamemateriaal aanlevert. Dit zou binnenkort gedrukt worden en voor extra kosten zorgen als we later in het jaar de stekker uit het evenement zouden trekken."

Deelnemers en vrijwilligers van de Kleindieren Show worden per brief en mail op de hoogte gebracht van de beslissing.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
RUST
0-0
FeyenoordFEY
away logo