Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen

Provincie Gelderland vindt speciaal team tegen drugs onnodig

APELDOORN - Het is niet nodig om net als in Noord-Brabant en Zeeland een speciale taskforce op te zetten die drugscriminaliteit bestrijdt. Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden dat geen taak voor de provincie.

Bovendien valt volgens het provinciebestuur het aantal dumpingen van drugsafval wel mee in Gelderland. In 2014 zijn daarvan dertien gevallen geregistreerd in het Rivierengebied en in 2015 waren dat er zestien in heel Gelderland. D

e aanpak van drugscriminaliteit is een taak van politie en justitie en niet de provincie, zegt het bestuur.

Taskforce
De Gelderse afdelingen van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA willen wél zo'n taskforce. In Brabant en Zeeland vormen overheden - waaronder provincies - met onder meer de politie dit speciale team. Doordat drugscriminelen fel op de huid worden gezet in Noord-Brabant, trekken ze volgens deze politieke partijen naar België en ook Gelderland.

Drugsafval
Een gevolg is dat er in deze provincie vaker gevaarlijke chemicaliën in de natuur worden gedumpt. Deze stoffen worden gebruikt om drugs te maken. Een speciaal team van de politie zei eerder al in de Stentor vaker in Gelderland te komen om drugsafval op te ruimen, maar volgens de provincie is het aantal dumpingen hier niet te vergelijken met Brabant. Ook wijken de criminelen nu vooral uit naar Limburg en België, zegt de provincie Gelderland.

Het provinciebestuur pakt wel samen met gemeenten de vermenging van de boven- en onderwereld aan. Hieronder valt ook drugscriminaliteit.