Volledig scherm
© Thinkstock

PvdA wil in Kamer alsnog antwoord op vragen over Apeldoorns arseen

APELDOORN - Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet alsnog duidelijkheid verschaft over de gevaren van arseen. De partij had na publicaties in de Stentor over de situatie in Apeldoorn Kamervragen gesteld, maar heeft nog steeds geen antwoord gekregen. Tweede Kamerlid Yasemin Cegerek is bezorgd door de informatie die ze over de arseenproblematiek in haar woonplaats Apeldoorn kreeg.

Begin oktober riep ze staatssecretaris Wilma Mansveld op om na te gaan of er nieuw beleid nodig is rond arseen. Mansveld zegde toe de problematiek te zullen onderzoeken. Later die maand moest Mansveld echter opstappen nadat er een snoeihard rapport was verschenen over het Fyra-debacle, waarvoor zij verantwoordelijk kon worden gehouden. Sindsdien bleven antwoorden op de arseenvragen uit.

Dijksma
Cegerek heeft Mansvelds opvolgster Sharon Dijksma opgeroepen alsnog met infomatie te komen. Ze refereert aan het feit dat de giftige stof arseen op verschillende plekken in Nederland in de bodem zit, onder meer op de Veluwe. ,,In Apeldoorn is een topoverleg over arseen geweest'', zegt Cegerek tegen de staatssecretaris. ,,De Stentor heeft hier zelfs over geschreven dat arseen een risico vormt voor spelende kinderen op bepaalde plekken. Juist onze kinderen moeten wij de beste bescherming bieden. Wij moeten ervoor zorgen dat zij niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld op speelplekken.''

Cegerek wil weten wat er sindsdien is gebeurt en wil weten of een RIVM-advies om normen voor arseen aan te scherpen wordt opgevolgd.

Staatssecretaris Dijksma zegt de in oktober al toegezegde brief met informatie deze week alsnog naar de Tweede Kamer te zullen sturen.