Volledig scherm
Diezerstraat Zwolle. © Archieffoto Sacha Wunderink

PvdA Zwolle: Wie betaalt die hoofdprijs?

ZWOLLE - Allemaal leuk en aardig zo'n prijsvraag onder Zwolse creatievelingen voor een plattegrond met alle trekpleisters, maar waar komt die beloning van 2500 euro vandaan?

Dat vraagt de PvdA-fractie in Zwolle zich af.

"De gemeente wil graag een aantrekkelijke plattegrond van de binnenstad, zodat voetgangers makkelijker hun weg naar diverse trekpleisters in de stad kunnen vinden", beschrijft Patty Wolthof namens de PvdA. "Voor het ontwerp van deze plattegrond heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven, om zodoende allerlei Zwolse creatievelingen te verleiden mee te denken. In de voorwaarden lezen we dat iedereen die wil deelnemen een schetsontwerp moet inleveren. Vervolgens worden uit die schetsontwerpen maximaal vijf stuks gekozen. Die deelnemers mogen dan een definitief ontwerp mogen maken, tegen een vergoeding van 500 euro. De uiteindelijke winnaar krijgt 2500 euro, waarbij de BTW-afdracht voor de ontwerper is én waarbij de winnaar afstand doet van auteursrechten."

Ondernemers
De PvdA is 'uiteraard voor het betrekken van creatieve ondernemers bij dit soort uitdagingen', schrijft Wolthof. "Echter, dit moet niet ten koste gaan van de kwaliteit en er moet rekening worden gehouden met de benodigde, vaak specialistische kennis en daarbij behorende uren die een ontwerper hieraan zal moeten besteden." Ze wil dan ook van het college van B en W weten hoe de hoogte van de beloning tot stand is gekomen en op hoeveel uur werk dit is gebaseerd.

Wolthof wijst op de motie 'Tegen de bakker' die voor de zomer werd aangenomen. "Daarin staat dat de gemeente het goede voorbeeld geeft als het gaat om goed werkgeverschap, ook in de creatieve sector: eerlijke beloning voor eerlijk werk."