Volledig scherm
e gewraakte constructie op de IJsselbrug. Foto Jelle Boonstra

Raad van State: geluidsschermen IJsselbrug nu wel veilig

ZWOLLE/DEN HAAG - De drie geluidsschermen op de IJsselbrug van de A28 bij Zwolle zijn veilig nu de gemeente alle bouten heeft laten aandraaien door een aannemer. Dit bepaalde de Raad van State woensdag. Het beroep van bewoners van de Nilantsweg is ongegrond verklaard.

Bewoners van de Nilantsweg onder de brug vertrouwen de constructie nog steeds niet en stapten vorige maand voor de tweede keer naar de Raad van State. De eerste keer kregen ze gelijk.

Woensdag besliste de hoogste bestuursrechter echter dat de constructie nu sterk genoeg is om botsingen van auto's te kunnen doorstaan. De Raad van State zette een eigen deskundige op de zaak, de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (Stab). Die liet zich op haar beurt adviseren door een ingenieursbureau uit Bergambacht. Ook het glas is vervangen. Geknapt glas kwam in de tuinen terecht van de omwonenden. De gemeente heeft glas laten zetten waar een folie op zit waardoor het niet kan versplinteren. Door het aandraaien van de bouten zijn scheuren ontstaan in het voegwerk, zeggen de omwonenden. Ze hebben bij de gemeente Zwolle hierover een handhavingsverzoek ingediend. Het stadsbestuur heeft meegedeeld met de afhandeling van dit verzoek te wachten op de uitspraak van de Raad van State.