Volledig scherm
Hardshock kwam zeventien keer boven de geluidsnorm uit. foto Frans Paalman

Raad van State: vergunning Hardshock niet in de haak

ZWOLLE - Het festival Hardshock bij de Wijthmenerplas mocht in 2013 meer herrie maken dan volgens landelijke richtlijnen is toegestaan. Dat oordeelt de Raad van State. En met de vergunning hield de gemeente Zwolle zich ook niet aan het - intussen aangepaste- bestemmingsplan voor het evenemententerrein.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag is gedaan. Het festival Hardshock heeft Zwolle inmiddels de rug toegekeerd vanwege de beperkingen op het gebied van geluid. Dit jaar was het evenement in Almere.

Vergunning
De Raad van State deelt de inhoudelijke uitspraak die de Zwolse bestuursrechter eerder heeft gewezen. Daarin oordeelde de rechter dat Zwolle met de in 2013 verleende omgevingsvergunning voor het Hardshock dans- en muziekfestival meer herrie toeliet dan volgens landelijke richtlijnen is toegestaan. Het feit dat de door de gemeente verleende vergunning meer herrie toeliet dan het intussen aangepaste bestemmingsplan voor het evenemententerrein aan de Wijthmenerplas vindt de Raad van State vreemd. In ieder geval meent de Raad dat het Hardshockfestival zich aan de in het bestemmingsplan neergelegde limieten moet houden. En dat is maximaal 75 decibel voor gewoon muziekgeluid en maximaal 90 dB voor de zware basdreunen. De vergunning liet 85 en 95 dB toe.

Geen herrie meer
Voor omwonenden zoals E. Huisman en A. van der Wal is de uitspraak een opsteker. Zij kunnen immers leven met de beperkingen die nu in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Zij vreesden dat de gemeente het bestemmingsplan met nieuwe vergunningen wilde omzeilen en weer meer herrie wilde toestaan. Maar dat heeft de Raad met deze uitspraak geblokkeerd.

Zekerheid
Ook het comité Herrie uit de Stad is blij met de uitspraak. Volgens woordvoerster Ingrid Petiet heeft deze zeker waarde, ook al is Hardshock inmiddels vertrokken. "Dit is jurisprudentie, dus dat geeft ook zekerheden voor eventuele andere evenementen in de toekomst."