Volledig scherm
Sebastiaan Halfwerk in het brandwondencentrum in Groningen, waar hij al vijf weken ligt. Foto Corné Sparidaens.

Raadsels blijven rond brand op TT-camping

ASSEN/ZWOLLE - Vijf weken na het ongeval op een TT-camping in Assen waarbij Zwollenaar Sebastiaan Halfwerk (36) zware brandwonden opliep is er nog geen duidelijkheid over wat er die nacht gebeurd is.

Het onderzoek naar het nachtelijke incident met een brandend aggregaat loopt nog, maar vanwege de vakantie kan de politie in Assen niet melden hoe het ermee staat. Een woordvoerder weet alleen dat er meerdere mensen gehoord zijn als getuige en dat het aggregaat aan een forensisch onderzoek wordt onderworpen.

Aggregaat
Halfwerk was met vrienden neergestreken op een TT-camping vlakbij het circuit. Naast hun caravan stond een aggregaat. Dat had hij op advies van de beveiliging met een ketting aan de caravan vastgemaakt, omdat er vorig jaar aggregaten gestolen waren op de camping. 's Nachts betrapten de vrienden twee jongens bij de caravan. Zij vroegen of het aggregaat uit kon omdat ze er last van hadden. Dat wilden de vrienden niet. Een paar uur later werd Halfwerk wakker en ontdekte dat het aggregaat in brand stond. Om te voorkomen dat de caravan ook in brand zou raken wilde hij het apparaat wegtrekken, maar was vergeten dat het vast stond met een ketting. Er gutste benzine uit het apparaat en Halfwerk liep derdegraads brandwonden op aan beide onderbenen. Hij ligt nog steeds in het brandwondencentrum in Groningen en heeft twee operaties ondergaan.

Verlullen
Halfwerk hoopt volgende week naar huis te kunnen maar zal nog langdurig moeten revalideren. Het kan nog jaren duren voor hij weer goed kan lopen. De Zwollenaar is ervan overtuigd dat het aggregaat in brand is gestoken. De verdenking van brandstichting wordt gevoed door het feit dat de dop van het aggregaat af was, terwijl die er nog op zat toen de vrienden gingen slapen, en dat de reservejerrycan met benzine ook in brand stond. Bovendien was de jerrycan verplaatst. "Ik heb in een flits twee mensen zien wegrennen. Ik denk dat het diezelfde jongens waren. Of het ooit bewezen zal worden? Ik weet het niet. Maar ik hoop dat ze zich ooit een keer verlullen, of dat iemand ontdekt wie het zijn geweest. Ik hoop in elk geval dat dit als een misdrijf wordt aangemerkt want dan kan ik een aanvulling op mijn inkomen krijgen. Dat is belangrijk voor mij, want mijn baan ben ik hierdoor inmiddels kwijt."